PRIHVATNI CENTAR ZA MIGRANTE: Kroz Adaševce prošlo 700.000 izbeglica
Foto: Fonet

Godinu dana rada

PRIHVATNI CENTAR ZA MIGRANTE: Kroz Adaševce prošlo 700.000 izbeglica

Srbija -

Većina bi da ode u Nemačku, ali suočeni su sa činjenicom da je Mađarska za njih praktično potpuno zatvorila granicu

Kroz prihvatni centar u Adaševcima kod Šida za nešto više od godinu dana prošlo je više od 700.000 migranata, najveći broj u vreme dok je funkcionisala balkanska izbeglička ruta.U nekadašnjem motelu u Adaševcima sada se nalazi više od 1.000 migranata, od kojih je polovina mlađa od 18 godina. Stigli su iz petnaestak zemalja - Avganistana, Iraka, Šri Lanke, Pakistana, Irana, Sirije, Konga, Etiopije, Bangladeša i sa Kube, izjavio je za Fonet koordinator tog centra Dragan Velimirović.I smeštaj i hranaU Adaševcima su im obezbeđeni smeštaj, tri obroka dnevno, uključujući dva topla obroka, medicinsku zaštitu tokom 24 sata i posebnu brigu za decu i trudnice. Deci smo osigurali i neku vrstu neformalnog školovanja, učenje engleskog i nemačkog jezika.

Ukupna površina prihvatnog centra je 6.000 kvadratnih metara, sa dva zidana objekta i pet velikih šatora. Žene i deca su uglavnom smešteni u zidane objekte.Migranti u Adaševcima borave po nekoliko meseci. Većini je želja odlazak u Nemačku, ali suočeni su sa činjenicom da je Mađarska za njih praktično potpuno zatvorila granicu.Tridesettrogodišnji Mohana Krišnan iz Šri Lanke je krenuo pre osam meseci i, preko Dubaija, Irana, Turske, Grčke i Makedonije, stigao u Adaševce pre mesec i po dana.Svako ima svoju pričuKrišnan tvrdi da je diplomirao elektroniku i komunikacije i da njegov brat živi u Nemačkoj već šest godina, ali da ne zna da li će i kako stići do te zemlje.Kao osnovnu teškoću migranti pominju zimu i hladne šatore.Četrdesetogodišnji Muhamed Kan kaže da je vodoinstalater i električar i da je 12 godina radio na građevinama u Saudijskoj Arabiji, ali da je, kad se vratio u Pakistan, „imao problema“ i sa talibanima i sa vladom.Kan zato, posle godinu dana na putu i četiri meseca provedena u Adaševcima, želi u neku evropsku zemlju, „gde bi bio zaštićen i mogao da nađe posao“.

MladiDOSADNO IMŠesnaestogodišnji Milad Nuri je iz Irana, ali poreklom je iz Avganistana. I on želi u Nemačku, pošto tamo ima strica i očeve prijatelje, pa u toj zemlji može da se obrazuje i radi.- U Adaševcima je loše za tinejdžere, jer nam je dosadno, nemamo šta da radimo, želimo bilo kakav posao - ocenio je Nuri.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track