Atelje 212: Premijera predstave Kazimir i Karolina

Luda karnevalska najava dolaska ratne tragedije

Atelje 212: Premijera predstave Kazimir i Karolina

Pop kultura -
Socijalna drama u kojoj vrcavi duh skriva turbulentni period i svu bedu koju vreme pred 1939. donosi čoveku
1 / 2

Komad „Kazimir i Karolina“, čija se radnja odvija na minhenskom tradicionalnom sajmu Oktoberfest početkom tridesetih godina prošlog veka, imaće premijeru večeras u Ateljeu 212.Po tekstu Edena fon Horvata, a u režiji Snežane Trišić, na sceni „Mira Trailović“ nizaće se mnoštvo likova koji će, uz živu muziku, dočarati karnevalski duh, koji skriva turbulentno vreme između dva rata.- Ovo je socijalna drama sa elementima melodrame i groteske koja najavljuje katastrofu Drugog svetskog rata. U središtu je pitanje uzroka i posledica bede u kojoj se čovek nalazi, kapitalizam, koji je u to vreme razorio zemlju, što se i danas oseća. Mi živimo vreme Horvatovih junaka - kaže rediteljka.

Pokušaj ljubavi... Jelena Ðokić
Pokušaj ljubavi... Jelena Ðokić

Komad se bavi malim čovekom i njegovom sudbinom. Glavni lik je šofer Kazimir, koga tumači Bojan Dimitrijević. On dobija otkaz i više ne može da na normalan način učestvuje u životu, što će uticati na njegove odnose, pre svega s devojkom Karolinom.- Klasično delo koje će uvek biti aktuelno. Kriza utiče na ljude i oni gube suštinske osobine koje određuju ljudskost - ističe Dimitrijević.

Velika uloga... Tihomir Stanić
Velika uloga... Tihomir Stanić

Tema predstave „Kazimir i Karolina“ jeste inflacija duše u doba masovne nezaposlenosti. Karnevalska atmosfera vašara u oštroj je suprotnosti sa sumornom ljubavnom pričom između dvoje mladih, koji uprkos ljubavi ne uspevaju da prevaziđu svoj ugroženi socijalni milje.Brojne likove ovog „pučkog komada“, kako ga je i sam Horvat nazivao, tumače, između ostalih, Jelena Ðokić, Marinko Madžgalj, Katarina Žutić, Tihomir Stanić i Nebojša Ilić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track