NIJE PAMETNO ODBITI GA: Imate šefa za prijatelja na Fejsbuku nije baš dobra ideja
Foto: Profimedija

NIJE PAMETNO ODBITI GA: Imate šefa za prijatelja na Fejsbuku nije baš dobra ideja

Tech -
Jedna žena je priznaje da je prihvatila zahtev šefice radi lakšeg sporazumevanja u poslu, ali je dodala da joj je "ponekad neugodno lajkovati neke stvari jer misli da će šefica to videti

Društvene mreža Fejsbuk više nije samo vid zabave već mnogima način na koji dolaze do informacija, posla i zarade. Nekada je Fejsbuk bio zabranjen tokom radnog vremene, a danas je sastavni deo posla.

Međutim, u anketi provedenoj na više od 700 ispitanika tražio se odgovor na pitanje da li zaposleni imaju svog nadređenog kao prijatelja na Fejsbuku. Mnogima to nije baš privlačna ideja. Čak 85 odsto anketiranih odgovorilo je da nema svog nadređenog kao prijatelja na toj društvenoj mreži.

Budući da su društvene mreže sve više prisutne u poslovanju, privatni su profili mnogih korisnika postali i poslovni pa imati i poslovne kolege na listi prijatelja nije neobično. Međutim, izgleda da šefovi nisu toliko rado viđeni gosti na profilima.

Šefa kao prijatelja ima svega 15 odsto ispitanika. Najviše odgovora, devet odsto, odgovorilo je da su pijatelji jer im je šef poslao zahtev. Neki su naveli da prihvatili zahtev jer su imali osećaj da "ne bi bilo pametno odbiti".

Jedna žena je priznaje da je prihvatila zahtev šefice "radi lakšeg sporazumevanja u poslu", ali je dodala da joj je "ponekad neugodno lajkovati neke stvari jer misli da će šefica to videti, dok je su7 neki objasnili da su ograničili sve što se može videti na profilu.

Zahtev za prijateljstvom Fejsbuku šefu je poslalo šest odsto ispitanika. Nekima od njih šefovi su bili na listi prijatelja i pre nego što su počeli zajedno da rade.

Oni koji nemaju svog šefa kao prijatelja na Fajsbuku većinom za to navode tri razloga: neki i sami nemaju Fejsbuk profil, drugi jednostavno ne žele šefa za virtualnog prijatelja ili pak kažu da je njihov šef "stara garda i nije na Fejsu".

"Privatni i poslovni život nikad ne idu zajedno", rekao je jedan ispitanik. "Mislim da je Facebook privatna stvar i da svaka osoba ima pravo na privatnost".

Svega tri odsto ispitanika iz ove skupine odbilo je šefov zahtev za prijateljstvom, a jedan odsto zahtev još nije potvrdio.

vijesti.rtl.hr/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track