REŠENJE ZA ŽENSKE MUKE: Evo kako da na prirodan način balansirate hormone bez lekova
Foto: Profimedia

SAVETI

REŠENJE ZA ŽENSKE MUKE: Evo kako da na prirodan način balansirate hormone bez lekova

Žena -

Hormoni su deo endokrinog sistema i imaju uticaj na razne procese poput metabolizma, reprodukcije i seksualnih funkcija. Endokrine žlezde (pankreas, štitna žlezda, nadbubrežna žlezda…) su žlezde koje proizvode hormone.

Kako bilo, ukoliko ste stalno pod stresom i ne pratite odgovarajući program ishrane, postoji mogućnost da poremetite balans hormona. Ovakvo stanje može dovesti do razgradnje kostiju, kože, mišića i moždanih tkiva.

Evo nekoliko prirodnih načina da uravnotežite hormone bez ikakvih medicinskih dopunjavanja.

Žalfija

Žalfija se tradicionalno koristi za normalizaciju ženskog reproduktivnog sistema, jer sadrži biljni estrogen. Pomaže kod teških i neredovnih menstrualnih ciklusa. Takođe, pomaže prilikom ublažavanja simptoma menopauze. Pored svega toga, odlična je za regulisanje hormona uopšte.

Isprobajte ovu kombinaciju žalfije i meda. Teglu napunite svežim listovima žalfije i prekrijte ih medom. Ostavite teglu da odstoji minimum 3 dana, a potom dobijeni preparat možete koristiti za zaslađivanje biljnih čajeva i drugih slatkiša.

Seme šargarepe

Nakon menopauze, kada jajnici prestanu da proizvode estrogen, može doći do proređivanja kostiju. Ovo stanje se naziva OSTEOPOROZA.

Konzumiranje semena šargarepe se pokazalo korisnim kod regulisanja hormona, naročito kod žena u menopauzi. Prokuvajte kašičicu semena šargarepe u jednoj šolji kravljeg mleka. Potrudite se da dobijeni napitak konzumirate regularno kako biste što pre izlečili ovo stanje.

foto: Profimedia

Lavandino ulje

Lavandino ulje je univerzalno ulje, koje se može koristiti na razne načine. Koristi se za probleme sa probavom, za ublažavanje bolova, ukočenih mišića pa čak i kod problema sa kožom. Takođe, ima svojstva koja doprinose hormonskom balansu i ublažavanju menstrualnih bolova.

Utrljajte lavandino ulje na stomak čim osetite jake bolove tokom menstrualnog ciklusa. Na taj način ćete smanjiti napetost i ublažiti posledice grčeva.

Ružino ulje

Ružino ulje takođe ima uticaj na hormonsku aktivnost. Ukoliko tražite način da stabilizujete raspoloženje i rešite problem postpartalne depresije, onda koristite stimulans kao što je ružino ulje. Takođe, ružino ulje je u isto vreme i vrsta afrodizijaka koji je odličan za lečenje potencije.

Brokoli

Brokoli je bogat izvor komponenata neophodnih za regulisanje hormonskog balansa. On sadrži stabilizatore polnih hormona, koji su od ključnog značaja i za muškarce i za žene. Pored regulisanja hormona, konzumiranje brokolija će vam takođe pomoći da stvorite dodatnu otpornost na razne oblike kancera.

Orašasti plodovi

Ukoliko imate problem sa produženim stresom, možete prouzrokovati hormonski disbalans, koji će dovesti do negativnih uticaja na vaše celokupno zdravlje. Esencijalna ulja koja sadrže riba, orašasti plodovi i ulje od semena su najvažnija za produkciju hormona. Preporučujemo vam da u svoj redovan program ishrane ubacite orašaste plodove zbog gore navedenih razloga.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Zenskimagazin, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track