Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić

Ministar policije odgovara na kosovske provokacije

Stefanović: Uhapsićemo Tačija ako dođe u Beograd

Ukoliko se pojavi u Beogradu, MUP će postupiti po zakonu i privešće ga, poručio srpski šef policije

Politika
> 11:12h

BEOGRAD - Hašim Tači, vicepremijer kosovske vlade, dolazi u Beograd 24. aprila i pored poruke ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića da će ga, čim dođe u Beograd, uhapsiti. Tači je juče potvrdio svoj dolazak u Beograd na konferenciju nevladine organizacije Omladinski odbor za obrazovanje o evropskim integracijama i pored izričite poruke ministra Stefanovića da će biti uhapšen po poternici koja je raspisana još 1999. godine. - Ukoliko se pojavi u Beogradu, MUP će postupati po zakonu i privešće ga pravdi - rekao je Stefanović i time potvrdio izjavu tužioca za ratne zločine Vladimir Vukčević, da je poternica za njim zbog zločina nad Srbima kao jednom od komandanata OVK još uvek na snazi. Uzvratite gostoprimstvo S druge strane, Petrit Selimi, pomoćnik ministra Hašima Tačija, kaže za Kurir da šef diplomatije Kosova dolazi u Beograd bez obzira na ono što kažu srpski političari. - Ne ponaša se Hašim Tači po sistemu „sad bih da pijem vodu, a sada ne bih“, kako biste vi to rekli. Dobio je poziv da dođe u Beograd na konferenciju i prihvatio ga je. Prethodno smo o poseti obavestili oficire za vezu, ali nismo dobili odgovor. Očekujem da će Srbija biti dobar domaćin jer smo i mi i Vučiću i Dačiću bili dobri domaćini kada su dolazili na Kosovo - kaže Selimi. Najave oko hapšenja komentariše kao nerealne. - To nije realno. Ne mislimo da će Tači biti uhapšen u Beogradu. Naša poruka je da gledamo u budućnost i učešće na konferenciji o mladima upravo tome treba i da doprinese - kaže Selimi. I organizator skupa, Omladinski odbor za obrazovanje, kazao je da je Tači potvrdio dolazak u Beograd. Prema rečima Dragomira Anđelkovića, političkog analitičara, ovaj potez kosovskog šefa diplomatije je čista provokacija, ali i ispipavanje pulsa Srba. Testira javnost - Tači pokušava da testira i javnost na Kosovu, ali i srpske vlasti. Naša država treba da spreči dolazak - istakao je on. Inače, Tači i Ivica Dačić trebalo je juče da se sretnu u Hagu, ali se kosovski šef diplomatije nije pojavio zbog, kako su rekli njegovi saradnici, prethodno ugovorenih bilateralnih sastanaka.

REAGOVANJA STRANKA Borko Stefanović, DS: Moramo da reagujemo Ako smo ozbiljna država, jednostavno ne možemo da ne reagujemo. Ali cinično je ići na kafe i ručkove kod Tačija, a ne dati mu da dođe. Ivica Dačić, SPS: Ne znam da li će doći Ne znam da li će Tači doći u Beograd jer skup na koji je pozvan ne organizuje država Srbija, ni njena vlada. Zoran Babić, SNS: Pravda neizbežna za sve Apsolutno poštujem zakone naše zemlje. Svi u Srbiji, pa i Tači, moraju se suočiti sa licem pravde.

Osuđen na 10 godina POTERNICA NA SNAZI OD 1999. Okružni sud u Prištini je 11. jula 1997. Tačija u odsustvu osudio na 10 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad Srbima. Srpske vlasti su 9. marta 1999. podigle drugu optužnicu protiv Tačija zbog terorističkih napada na putu Kosovska Mitrovica-Peć, u kojima su 17. juna 1996. ubijena tri, a ranjena šestorica policajaca.