Foto: Dragana Udovičić, Nebojša Mandić, Filip Plavčić

Glavni grad Srbije idealna destinacija za odmor krajem leta

BRITANSKI GARDIJAN OČARAN BEOGRADSKIM MUZEJIMA, OVAKO PIŠU O NAŠOJ PRESTONICI: Spektar srpske istorije ostavlja bez daha, a tek kad nad gradom zasija sunce...

Beograd
> 11:35h

Britanski list Gardijan uvrstio je Beograd među 10 najboljih alternativnih evropskih gradova za odmor, ističući da prestonica Srbije ima upečatljiv ambijent koji upotpunjuju arhitektonska zdanja i impresivni spomenici.

foto: Nebojša Mandić

"Svojom istorijskom arhitekturom, prekrasnim pejzažima i kulturom, bez gužve, ovi šarmantni evropski gradovi su savršeni za beg krajem leta/početkom jeseni", navodi list.

Pozivajući se na izveštaj portala Post ofis o "neopevanim gradovima" Evrope, Gardijan navodi da je Beograd destinacija za odmor koja može da pruži najviše, za najmanje novca.

foto: Printscreen Guardian

Prema računici Post ofisa, ukupan trošak za posetu prestonici Srbije za dve noći za dvoje iznosi 149 funti, što je oko 165 evra, a u cenu je uključen smeštaj, hrana, piće, razgledanje i put po gradu, ali ne i let, a Gardijan ističe da je to 12 odsto jeftinije od Krakova.

foto: Filip Plavčić

"Beograd možda nije najlepši grad Evrope, ali ima upečatljiv ambijent na ušću Dunava i Save, nekoliko arhitektornskih dragulja i impresivne spomenike, kao i najbolji noćni život na Balkanu", ocenjuje Gardijan.

Pominje i da je ovog leta ponovo otvoren Narodni muzej, za koji navodi da pokriva ogroman spektar srpske istorije, od paleolita do umetnosti 20 veka.

Ističe i da je ulaz u muzej besplatan nedeljom, a da je zatvoren ponedeljkom.

Gardijan navodi i da je krajem prošle godine ponovo otvoren Muzej savremene umestnosti u koji je ulaz besplatan sredom, dok je muzej zatvoren utorkom.

foto: Milica Jeremić

A kada zasija sunce, objašnjava svojim čitaocima list, Beograđani odlaze na Adu Ciganiju, "beogradsko more".

"Na ovom ostrvu, punom drveća, na južnoj obali Save nalazi se niz peščanih plaža, a mogu se upražnjavati i aktivnosti kao što su planinarenje i kajakaštvo", napominje list.

foto: Nebojša Mandić

Vredno je, ocenjuje Gardijan, preći reku u slikovito predgrađe Zemun, koji je bio poseban grad do 1934. godine, kako bi lutali njegovim vijugavim kaldrmama.

foto: Filip Plavčić

U članku Gradijan preporučuje i restorane za odlazak na večeru i poziva posetioce da odu u Cetinjsku ulicu, gde se nalaze barovi i klubovi.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: