Foto: EPA, Reuters

IZA KULISA

ŠOK DETALJI IZ PARIZA! PIPKANJE, KAŠNJENJE I TRAMPOVO NAMIGIVANJE: Svetski lideri u pozama u kojima nismo navikli da ih vidimo! (FOTO, VIDEO)

Pariz je juče bio centar sveta jer se u tom gradu okpupilo više od 70 predsednika i premijera. Ceremoniju obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata, pored centralne svečanosti, obeležilo je nekoliko zanimljivih događaja.

Planeta
> 13:33h

Veliku pažnju privukao je domaćin događaja, Emanuel Makron, koji je pokušao da "otopli" odnose sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i to tako što je spustio svoju ruku na Trampovo koleno i obraćao mu se rečima "prijatelju moj", a američki predsednik je zadržavao distancu.

FOTO: AP/Francois Mori
FOTO: AP/Francois Mori
FOTO: AP
FOTO: Reuters
FOTO: EPA
FOTO: Reuter/Ludovic Marin

Dan kasnije, na centralnoj svečanosti povodom obeležavanja 100 godina od kraja Prvog svetskog rata, slično je u komunikaciji sa Makronom prošla i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Makron je imao zanimljiv razgovor i sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

foto: EPA

Oni su naime na crvenom tepihu razmenili nekoliko reči, ponovo pod kišom, kao i pre četiri meseca kada su se družili na ruskom fudbalskom terenu, nakon finala Svetskog prvenstva Francuska-Hrvatska, kada je Kolinda izgrlila francuskog kolegu.

Iako se nije moglo čuti što je kazao hrvatskoj predsednici odmah po dolasku, po Makronovoj gestikulaciji moglo bi se zaključiti da je kazao: "Opet nam pada kiša".

Iako je većina svetskih lidera stigla najpre u Jelisejsku palatu kako bi se potom uputili na Trijumfalnu kapiju gde se održava vojna parada povodom 100 godina od kraja Prvog svetskog rata, predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin pravo su došli pred Trijumfalnu kapiju.

Tramp je Putina sačekao sa širokim osmehom, što je mnogima u Americi zasmetalo.

foto: Reuter / Benoit Yessier

Veliku pažnju privuklo je i rukovanje predsednika SAD i Rusije.

Na video-snimku sa događaja vidi se Putin kako prilazi i rukuje se sa Trampom, a zatim ga, dok se rukuje sa Trampovom suprugom Melanijom, tapše po ramenu.

Putin se nakon toga okreće, potapše blago Trampa po ramenu, podiže palac nagore i odlazi na svoje mesto, pored prve dame Francuske, Brižit Makron.

foto: EPA

Iako se sa Putinom srdačno pozdravio, neprijatan slučaj desio se sa presednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, koji je kao i mnogi drugi svetski lideri prisustvovao ceremoniji obeležavanja kraja Prvog svetskog rata u Parizu.

Predsednik SAD Donald Tramp ga nije udostojio pažnje i čak mu nije ni pružio ruku, pokazuju snimci sa ceremonije.

Nemačkoj kancelarki je u društvu predsednika Rusije Vladimira Putina, bilo je zabavno. Fotografija je nestala tokom Foruma, organizovanog nakon ceremonije obeležavanja 100. godina od završetka Prvog svetskog rata.

foto: EPA

Prema zvaničnom rasporedu sedenja koji se pojavio na društvenim mrežama i pre samog ručka, predsednici Rusije i SAD trebalo je da sede sa iste strane stola. Tačnije Putin desno, a Tramp levo od Makrona. Pored francuskog predsednika, u tampon zoni našla bi se i nemačka kancelarka Angela Merkel. Međutim, raspored je promenjen, pa se na kraju Putin našao preko puta Trampa.

foto: EPA

U nekom trenutku na fotografijama se vidi kako Tramp namiguje ruskom kolegi.

Kurir.rs

Foto: EPA i Reuters