Najnovije vesti

TRAMP BRUTALNO OHLADIO MAKRONA: Francuski predsednik ga dodirnuo po kolenu, ali ni to nije pomoglo (VIDEO)
Foto: AP

diplomatski

TRAMP BRUTALNO OHLADIO MAKRONA: Francuski predsednik ga dodirnuo po kolenu, ali ni to nije pomoglo (VIDEO)

Planeta

Američki i francuski predsednici Donald Tramp i Emanuel Makron danas su se u Parizu saglasili da je neophodno uložiti više sredstava u evropsku odbranu i time izgladili odnose, ali "toplina" u njihovom odnosu i dalje nedostaje, ocenjuje Rojters, dok AP prenosi objavu Bele kuće da je "zbog lošeg vremena"

otkazana Trampova poseta američkom vojnom groblju iz Prvog svetskog rata.

Britanska agencija podseća da su se dvojica lidera sastali nekoliko sati pošto je Tramp na Tviteru oštro osudio predlog koji je Makron izneo protekle nedelje o tome da je Evropi potrebna posebna evropska vojska za jačanje odbrambenih kapaciteta i smanjenje zavisnosti od SAD.

Francuski predsednik je svog američkog kolegu dočekao čvrstim rukovanjem, međutim, kako navodi agencija, izgledalo je kao da nedostaje toplina između dvojice lidera kakva je postojala pri ranijim susretima.

Makron je tokom sastanka spustio svoju ruku na Trampovo koleno i obraćao mu se rečima "prijatelju moj", a američki predsednik je zadržavao distancu, navodi britanska agencija.

"Želimo snažnu Evropu, veoma nam je to važno i na koji god način možemo to najbolje i najefikasnije da učinimo, biće to nešto što oboje želimo. Želimo da pomognemo Evropi, ali na fer način. Do sada je deljenje tereta velikim delom bilo na SAD" rekao je Tramp.

Makron je izrazio isto mišljenje navodeći da želi da Evropa ponese veći deo troškova odbraneu NATO alijansi, što je stav koji je ponavljao više puta otkako je došao na funkciju, pored njegovih ambicija da Evropa dobije svoju vojsku.

"Zato verujem da su moji predlozi za odbranu Evrope potpuno konzistentni sa tim", kazao je Makron na engleskom jeziku.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...