Foto: Beta Milan Obradović

reagovanje

LJAJIĆ: Trampovo pismo Vučiću ukazuje na želju SAD za angažovanjem

Politika

Ministar trgovine Rasim Ljajić smatra da se pismo Donalda Trampa predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću može tumačiti na više načina kao, na primer, namera večitog angažovanja SAD o pitanju Kosova ili demonstracija SAD u odnosu na EU, ali i kao pokušaj Hašima Tačija da dođe do neke međunarodne podrške, koju nema u samoj Prištini.

Govoreći o demonstraciji SAD u odnosu na EU, Ljajić kaže da je Brisel pokazao priličnu nesposobnost da se ozbiljnije pomakne u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i prištine.

Što se tiče Tačijeve pozicije u samoj Prištini, Ljajić kaže da smo videli da su tamo svi na jednoj, a on praktično sam na drugoj strani, a očito EU i SAD su zainteresovane da održe taj pregovarački proces sa njim i da taj manjak legitimiteta koji ima na Kosovu nadomesti ovom međunarodnom podrškom.

"Naredni dani će pokazati šta je pozadina i suština ovog pisma", rekao je Ljajić gostujući u jutarnjem dnevniku RTS.

Slaže se, kaže, sa konstatcijom predsednika Vučića da je kosovsko pitanje daleko od rešenja mada bi, dodao je, bilo bilo pretenciozno s njegove strane da kaže da li je ovo finalna faza dijaloga ili ne.

"Jer, ja nisam u to uključen, ali meni se čini da smo daleko od finalne faze i, imajući u vidu sve što se dešava na terenu i ove akcije i mere Prištine, ne znam kakva bi to finalna faza bila. Zapravo, imate čitav niz poteza koji govore potpuno suprotno - da smo mi na početku, a ne na kraju tog procesa", rekao je ministar.

Po pitanju vanredne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećene situaciji na Kosovu, Ljajić kaže da je viđeno ono što se očekivalo, a pre svega polarizaciju u međunarodnoj zajednici.

"Videli smo zemlje koje su priznale Kosovo i njihove istupe i zemlje koje to nisu učinile. Videli ste pristup. Dok je Vučić govorio o onome zbog čega je sednica sazvana, sa druge strane videli ste Tačija koji je govorio o onome što se dogodilo pre 20 godina. Govorio je o temama o prošlosti, bez obzira na interpretaciju tih dešavnja", naveo je Ljajić.

On kaže da svako ima pravo na svoju interpretaciju, ali to nije bila tema - teme su bile vojska Kosova, sankcije, tarife.

"Na kraju krajeva zastoj u pregovaračkom procesu, ali to nismo čuli. Nijednom rečju nije spomenuo takse", rekao je Ljajić.

(Kurir.rs/Tanjug)