Foto: EPA

IZLAZI MU NA CRTU

ŽENA KOJA HOĆE DA SRUŠI TRAMPA POREKLOM JE SA BALKANA: Evo ko je Ejmi Klobučar, zemljakinja prve dame kojoj se predsednik RUGA! (VIDEO)

Ejmi Klobučar američka demokratska senatorka iz Minesote slovenačkog porekla, proglasila je u nedelju svoju kandidaturu za predsednicu SAD na izborima koji će se održati dogodine.

Planeta
> 12:31h

Klobučar je jedna od, sad već rekordnog, broja žena koje su se kandidovale za predsednika ili to planiraju da urade.

Za 12 godina, koliko je u Senatu, ova 58-godišnjakinja stekla je reputaciju dovitljive, marljive i pragmatične "senatorke iz komšiluka". Sve svoje izbore dosad dobijala je sa znatnom prednošću – na poslednjim izborima za Senat imala je čak 26 odsto više glasova od republikanskog kandidata.

Njen otac Džejms Džon Jim Klobučar je penzionisani sportski novinar i kolumnista, slovenačkog porekla, baš kao i prva dama SAD, Melanija Tramp. Roditelji su joj se razveli kad je imala 15 godina. Deda joj je radio kao rudar, dok su deda i baka s majčine strane švajcarskog porekla.

Kad su je na njenoj objavi kandidature novinari pitali da li je dovoljno žilava da se suoči s Donaldom Trampom, odgovorila je pokazujući na sneg koji pada:

"Dovoljno sam žilava. Volela bih da vidim njega kako sedi ovde u snegu sat vremena i drži govor."

Američki predsednik SAD Donald Tramp prokomentarisao je na Tviteru objavu kandidature demokratske senatorke iz Minesote Ejmi Klobučar za predsednike izbore u SAD 2020. godine, nazvavši je "ženskim Sneškom" koji priča o borbi globalnog zagrevanja, dan pošto je njenu demokratsku konkurentkinju Elizabet Voren u tvitu nazvao Pokahontas.

Kurir.rs/ Vox

Foto: EPA