Foto: Profimedia

sporazum više ne važi

CIA DOBILA ŠAMAR KAKVOM SE NIJE NADALA! Udarac američkim obaveštajcima stigao od jedne zemlje sa Bliskog istoka!

Planeta

Služba bezbednosti Palestinske uprave prestaće da razmenjuju informacije sa Centralnom obaveštajnom agencijom SAD (CIA).

Takav potez je najavljen u znak protesta zbog plana Izraela da anektira delove Zapadne obale, izjavio je danas palestinski zvaničnik Saeb Erekat.

"Prošlo je 48 sati otkako je CIA informisana da sporazum s njima više nije na snazi. Nema više bezbednosne saradnje sa SAD. Nema više bezbednosne saradnje s Izraelom", rekao je Erekat, glavni palestinski mirovni pregovarač.

Palestinska uprava je veze sa administracijom predsednika SAD Donalda Trampa prekinula u decembru 2017. godine kada je on priznao Jerusalim kao samo izraelski glavni grad.

Deo odnosa se međutim nastavio, uključujući saradnju bezbednosnih službi Palestinske uprave i CIA.

Mada detalji te saradnje nisu poznati, veruje se da se tiču palestinskih ekstremističkih organizacija poput Hamasa koju Izrael i SAD smatraju terorističkom.

Erekat nije obelodanio šta će prekid saradnje značiti, a Ambasada SAD u Jerusalimu odbila je da komentariše njegovu izjavu, preneli su izraelski mediji.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo, bivši šef CIA, u sredu je izrazio nadu da će se bezbednosna saradnja nastaviti.

Pošto je premijer Izraela Benjamin Netanjahu objavio nameru da anektira ključne delove Zapadne obale, palestinski predsednik Mahmud Abas je u utorak izjavio da Palestinsku upravu više ne obavezuju sporazumi s Izraelom i SAD.

Abas je ukazao da koalicioni sporazum Netanjahuovog konzervativnog Likuda i partije centra "Plavo i belo" Benija Ganca, novog ministra odbrane Izraela, omogućava novoj vladi da već 1. jula anektira delove te teritorije na osnovu Trampovog "Bliskoistočnog mirovnog plana".

Za aneksiju su predviđena sva jevrejska naselja i dolina reke Jordan, što je trećina Zapadne obale koju je Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

Palestinci nameravaju da osnuju svoju nezavisnu državu na čitavoj toj teritoriji, a da im glavni grad bude istočni Jerusalim. Ta država bi obuhvatala i pojas Gaze.

Palestinci smatraju da Trampov plan označava kraj nastojanja da se njihov sukob s Izraelom reši "po modelu dve države"- osnivanjem nezavisne Palestine uz Izrael.

Abas je i ranije pretio da će okončati bezbednosu saradnju s Izraelom, ali to nije uradio.

Kurir.rs/Beta