Najnovije vesti

ŠOK ODLUKA DONALDA TRAMPA: AMERIKA SE POVLAČI! Ovo je odjeknulo kao BOMBA u celom svetu, odmah je stigao ODGOVOR RUSIJE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

sporazum o slobodnom nebu

ŠOK ODLUKA DONALDA TRAMPA: AMERIKA SE POVLAČI! Ovo je odjeknulo kao BOMBA u celom svetu, odmah je stigao ODGOVOR RUSIJE!

Planeta

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je danas da se SAD povlače iz Ugovora o otvorenom nebu.

Njim se državama "30-plus" dozvoljava da obavljaju nenaoružane posmatračke letove iznad svojih teritorija koji je potpisan pre 18 godina u radi promovisanja poverenja i sprečavanja sukoba.

Kako javlja AP, Vašington se povlači iz Ugovora, jer Rusija navodno krši pakt, a slike sakupljene tokom letova mogu se dobiti brzo i jeftinije od američkih ili komercijalnih satelita.

Očekuje se da će izlazak iz sporazuma zaoštriti odnose s Moskvom i uznemiriti evropske saveznike i neke članove Kongresa, navodi AP.

Američki predsednik Dvajt Ajzenhauer prvi je predložio da SAD i bivši Sovjetski savez dozvole vazdušne izviđačke letove preko svojih teritorija jula 1955.

Moskva je u početku odbacila tu ideju, ali predsednik Džordž H. V. Buš ga je oživeo maja 1989. i sporazum je stupio na snagu u januaru 2002.

Trenutno 34 države su potpisnice sporazuma.

Na osnovu ugovora obavljeno je više od 1.500 letova, čiji je cilj bio podsticanje transparentnosti u vojnim aktivnostima i pomaganje u nadzoru nad oružjem i drugim sporazumima.

Sve države u okviru ugovora su se saglasile da svu svoju teritoriju stave na raspolaganje za nadzorne letove, ali je Rusija ograničila letove preko određenih područja, navodi AP.

ODGOVOR RUSIJE

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško oglasio se povodom vesti da će Vašington izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu.

On je istakao da ruska strana ni na koji način ne krši taj Sporazum, prenosi Sputnjik.

Kako je rekao, Moskva odbacuje bilo kakve pokušaje da se američki izlazak iz Sporazuma o otvorenom nebu opravda postojanjem nekih tehničkih problema.

"Sva pitanja koje SAD pokreću kada je reč o Sporazumu o otvorenom nebu možemo da razmotrimo u okviru Komisije za konsultacije", rekao je Gruško i dodao da i Rusija ima prigovore na ispunjavanje odredbi Sporazuma od strane Amerike ali da su to sve tehnička pitanja.

Gruško ističe da je to multilateralni sporazum i da će izlazak Amerike pogoditi interese svih ostalih, prenosi B92

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je naglasilo da ovaj potez Vašingtona podriva fundamentalni Sporazum kojim se jača bezbednost u Evropi.

Oglasio se i stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihailk Uljanov koji kaže je Amerika odlučila da napusti Sporazum pri čemu sama ideja o njegovom nastanku potiče upravo od američkog predsednika Ajzenhauera.

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...