REŠENA VELIKA NATO MISTERIJA: Evo zašto Ameri kupuju tone municije koja se proizvodi u Rusiji! (VIDEO)
Foto: Profimedia

strategija

REŠENA VELIKA NATO MISTERIJA: Evo zašto Ameri kupuju tone municije koja se proizvodi u Rusiji! (VIDEO)

Planeta -

Američka komanda za nabavke izdala je saopštenje na zvaničnom sajtu američke vlade, gde traži ponuđače koji će biti u stanju da proizvedu i isporuče komercijalnu municiju koja nije po standardima NATO.

Prema saopštenju koje se nedavno moglo pročitati u javnosti, američka vojska želi da nabavi municiju koje je karakteristična za različite modele streljačkog oružja sovjetske/ruske proizvodnje, kao što su pištolji, automatske puške, snajperske puške i mitraljezi. Američka vojska je zainteresovana za nabavku municije koju koriste pištolji Makarov i Tokarev, automatske puške porodice AK, mitraljezi PKM, teški mitraljezi (DŠK), ali i snajperske puške SVD.

Sputnik Osnovna svrha nabavke municije sovjetskog porekla „Vojna komanda za obuku specijalnih snaga SAD mora u svom arsenalu da poseduje i naoružanje sovjetskog porekla, u slučaju da domaće oružje (M-4) ostane bez municije prilikom intenzivnog sukoba sa teroristima“ – navodi izvor koji je blizak ruskim specijalnim jedinicama.

To mora da postane standardna procedura za sve jedinice koje idu i tzv. „ratne zone“.

„I mi u Rusiji takođe baratamo sa streljačkim naoružanjem koje se proizvodi u zemljama NATO, kao što su modeli oružja koje proizvodi H&K uključujući i automatske puške M-4. Veliki broj scenarija se prolazi upravo sa ovim oružjem. Sasvim je normalno da tokom borbe na neprijateljskoj teritoriji dođe do pomanjkanja municije. U tom slučaju vi morate da koristite oružje i municiju koja je dostupna, tačnije od svog neprijatelja. U realnim sitaucijama odlučuju milisekunde. Da bi preživeli, jednako dobro morate da budete obučeni u rukovanju različitim tipovima automatskih pušaka, kao što su npr. AK-47 i M-16“ – navodi izvor iz ruskog specnaza.

Pretpostavka je da će se municija sovjetskog porekla proizvoditi na tlu SAD i da neće biti nabavljana u Rusiji. Ovo je iz razloga što su prema Ruskoj Federaciji i dalje na snazi sankcije kada je u pitanju isporuka naoružanja, što se pravda „nasilnom“ ruskom aneksijom poluostrva Krim.

„Na američkom tržištu naoružanja nedostaju naše najnovije automatske piške AK-12, međutim tu se mogu naći brojni modeli sovjetskih pušaka koji su nabavljani iz republika koje su činile Zajednicu nezavisnih država. Modeli AK koji su proizvedeni u Rusiji imaju visoku vrednost na američkom tržištu, i veoma su cenjeni. Ipak, američki ljubitelji naoružanja su onemogućeni da nabave poslednje modele serije AK“ – navodi ruski izvor.

Novi model automatske puške AK-12 je po prvi put predstavljen američkoj javnosti početkom godine na manifestaciji „Shot Show 2020“ koja se održava u Las Vegasu. Za sada još nema konretno ugovorenih poslova sa vodećim trgovačkim kućama u SAD koji se bave prodajom oružja, zbog sankcija koja je ova država uvela prema Rusiji.

„Još uvek nije jasno kada će i oni (misli se na Amerikance) u svojim rukama imati oružje koje mi sada koristimo. Postoji mogućnost njegove isporuke putem trećih strana i zemalja, ali je veliko pitanje da li će takva procedura doneti konkretne rezultate “, zaključuje on.

Kurir.rs/Russia Beyond Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track