UKRAJINSKI SUDIJA PROGLASIO DŽOA BAJDENA KRIMINALCEM: Sve zbog pritiska za otpuštanje tužioca, na odluku nema žalbe!
Foto: EPA/TRACIE VAN AUKEN, Profimedia

zaokret

UKRAJINSKI SUDIJA PROGLASIO DŽOA BAJDENA KRIMINALCEM: Sve zbog pritiska za otpuštanje tužioca, na odluku nema žalbe!

Planeta -

Zloglasna priča o naporima nekadašnjeg potpredsednika SAD, a sadašnjeg kandidata za predsedničkog kandidata Džoa Bajdena da izdejstvuje otpuštanje ukrajinskog glavnog tužioca 2016. godine u Kijevu je dobila novi pravni zaokret.

U Kijevu je krajem prošlog meseca, sudija Okružnog suda SV Vouk naredio službama za sprovođenje zakona da zvanično zavedu otpuštenog tužioca Viktora Šokina kao žrtvu navodnog zločina bivšeg potpredsednika SAD, navodi se u zvaničnom engleskom prevodu presude koje daje portal Just News.

Sud je prethodno u februaru naredio Tužilaštvu generalnog tužilaštva i Državnom zavodu za istrage da istraže Šokinovu tvrdnju da je otpušten u proleće 2016., pod pritiskom Bajdena, jer je istraživao Burisma Holdings, kompaniju za prirodni gas u kojoj je radio Bidenov sin Hanter.

Sud je tada presudio da postoje odgovarajući dokazi za istragu Šokinove tvrdnje da je Bajdenov pritisak na tadašnjeg predsednika Petra Porošenka, uključujući pretnju da će zadržati milijardu dolara američkih garancija za kredit, predstavljao nezakonito mešanje u Šokinov rad kao glavnog tužioca Ukrajine.

Ali kada su agencije za sprovođenje zakona otvorile istragu, odbile su da imenuju Bajdena kao navodnog počinioca zločina, umesto toga kao potencijalnog okrivljenog navele neimenovanog Amerikanca.

Vouk je presudio da je anonimni spisak nepravilan i naredio organima za sprovođenje zakona da zvanično imenuju Bajdena kao optuženog počinitelja.

Odluka naređuje „nadležnom licu Ureda tužioca generalnog tužioca koji vrši procesno upravljanje u krivičnom postupku br. 62020000000000236 od 24. februara 2020. da unese podatke u Jedinstveni registar pretkrivičnih istraga… sažetak činjenica koje mogu biti navesti izvršenje krivičnog dela iz stava 2 člana 343. Krivičnog postupka Ukrajine o krivičnom postupku br. 62020000000000236 od 24. februara 2020. godine, naime: informacije o mešanju u aktivnosti bivšeg generalnog tužioca Ukrajine Šokina, Viktora Mikolaioviča nastupio državljanin Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, bivši američki potpredsjednik. "

Sudija je dodao: "Na odluku suda se ne može uložiti žalba."

Šokinov advokat, Aleksandar Ivanovič Telešetski, potvrdio je odluku Just Nevs-a, ali je rekao da zvaničnici iz Ukrajine još nisu postupili prema njoj.

"Viktor Šokin javno se obratio predsedniku Ukrajine sa zahtevom da pravilno odgovori na nezakonitu neaktivnost u istrazi krivičnih slučajeva koji su pokrenuti protiv Džozefa Badena", rekao je Telešetski. „Podsećam vas da su otkriveni upravo kao rezultat izjave Viktora Šokina.“

Saga o Bajden-Šokinju dominirala je naslovima više od godinu dana i igrala je centralnu ulogu u postupku za pokretanje impičmenta pod vođstvom demokrata koji je okončan ranije ove godine oslobađajućom presudom predsednika Trampa u Senatu.

Bajden je na video kaseti priznao da je u martu 2016. prisilio tadašnjeg ukrajinskog predsednika Porošenka da otpusti Šokina, preteći da će zadržati milijardu dolara američkih garancija za kredit. Ali Bajden je odlučno negirao da je Šokinovotkaz bio zbog slučaja Burisma. Umesto toga, rekao je Bajden, on i drugi zapadni lideri verovali su da je Šokin neefikasan kao borac za korupciju.

Šokin je, međutim, u sudskoj izjavi tvrdio da je otpušten jer je odbio da odustane od istrage navodne korupcije od strane Burisme i nakon što je planirao da pozove Hantera Bajdena kao svedoka, da bi ga ispitivao o milionskim iznosima isplate Američka firma dobila je od ukrajinske kompanije za gas.

Šokin je takođe osporio tvrdnje demokrata da je otpušten jer je bio nesposoban ili korumpiran, podnevši između ostalog dokaze pismo američkog Stejt departmenta u leto 2015. godine u kojem je pohvalio njegov plan protiv korupcije kao glavnog tužioca Ukrajine.

Iako faktički spor oko Bajdena-Šokina i dalje ostaje nerešen, suđenje za impičment prošle godine stvorilo je svedočenja svedoka Stejt departmenta koji su rekli da veruju da je uloga Hantera Bajdena u Burismi, dok je njegov otac nadgledao američko-ukrajinsku politiku, stvorio neugodan izgled sukoba interesa.

Obojica kandidata su demantovali nepravdu, ali su priznali da su želeli da drugačije reše stvari.

Šokinova stalna potraga za slučajem na ukrajinskim sudovima mogla bi potaknuti nova obelodanjivanja ovog leta, dok Bajden priprema za jesenje izbore protiv Trampa.

Član parlamenta iz Ukrajine u utorak je objavio ono što je rekao da su delovi telefonskih poziva između Porošenka i Bajdena, na kojima se razgovaralo o Šokinovoj pucnjavi, ali niko još nije potvrdio njihovu autentičnost.

U intervjuu, Šokin je za Just Nevs rekao da je uveren da može da otkrije dokaze tokom postupka da su ukrajinski zvaničnici bili zadovoljni njegovim performansama i jednostavno su pristupili otpuštanju da ne bi izgubili potrebne američke garancije za kredit.

Kurir.rs/Just News Foto:EPA/ Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track