GRENEL OSTAO BEZ JEDNE OD NAJMOĆNIJIH POZICIJA U AMERICI! Senat potvrdio da na njegovo mesto dolazi Džon Retklif!
Foto: AP/Darko Vojinović

smena u vrhu obaveštajnih službi

GRENEL OSTAO BEZ JEDNE OD NAJMOĆNIJIH POZICIJA U AMERICI! Senat potvrdio da na njegovo mesto dolazi Džon Retklif!

Planeta -

Američki Senat potvrdio je nominaciju republikanskog kongresmena iz Teksasa Džona Retklifa za novog direktora nacionalnih obaveštajnih službi.

Senat je nominaciju podržao sa 49 glasova za i 44 protiv, uz oštro protivljenje demokrata, prenosi Glas Amerike.

Tramp je prvobitno imenovao Retklifa prošle godine, a zatim iznenada odlučio da povuče njegovu kandidaturu. Tu odluku je doneo posle kritika senatora iz obe stranke da Retklif, koji je žestoko branio Trampa tokom istrage o Rusiji, nije kvalifikovan da nadgleda 17 američkih obaveštajnih službi.

Predsednik je neočekivano ponovo imenovao Retklifa za položaj direktora nacionalnih obaveštajnih službi u februaru ove godine.

Retklif je na pretresu o potvrdi svoje nominacije u Senatu, pocetkom meseca, rekao da ce obezbediti obaveštajne podatke bez pristrasnosti, predrasuda ili politickog uticaja i da veruje da se Rusija mešala u prethodne predsedničke izbore i da bi to mogla ponovo da pokuša da uradi.

Vršilac dužnosti direktora obaveštajnih službi do Retklifovog izbora bio je ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel, takođe Trampov pristalica.

Retklif je pre nego što je izabran za kongresmena bio gradonačelnik Hita u Teksasu i tužilac u jednom od okruga u toj saveznoj državi. Prošle jeseni je bio član Trampovog tima za proces opoziva, a bio je poznat i po žestokom ispitivanju svedoka tokom pretresa u Predstavničkom domu, preneo je AP.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track