Najnovije vesti

GRENEL OSTAO BEZ JEDNE OD NAJMOĆNIJIH POZICIJA U AMERICI! Senat potvrdio da na njegovo mesto dolazi Džon Retklif!
Foto: AP/Darko Vojinović

smena u vrhu obaveštajnih službi

GRENEL OSTAO BEZ JEDNE OD NAJMOĆNIJIH POZICIJA U AMERICI! Senat potvrdio da na njegovo mesto dolazi Džon Retklif!

Planeta

Američki Senat potvrdio je nominaciju republikanskog kongresmena iz Teksasa Džona Retklifa za novog direktora nacionalnih obaveštajnih službi.

Senat je nominaciju podržao sa 49 glasova za i 44 protiv, uz oštro protivljenje demokrata, prenosi Glas Amerike.

Tramp je prvobitno imenovao Retklifa prošle godine, a zatim iznenada odlučio da povuče njegovu kandidaturu. Tu odluku je doneo posle kritika senatora iz obe stranke da Retklif, koji je žestoko branio Trampa tokom istrage o Rusiji, nije kvalifikovan da nadgleda 17 američkih obaveštajnih službi.

Predsednik je neočekivano ponovo imenovao Retklifa za položaj direktora nacionalnih obaveštajnih službi u februaru ove godine.

Retklif je na pretresu o potvrdi svoje nominacije u Senatu, pocetkom meseca, rekao da ce obezbediti obaveštajne podatke bez pristrasnosti, predrasuda ili politickog uticaja i da veruje da se Rusija mešala u prethodne predsedničke izbore i da bi to mogla ponovo da pokuša da uradi.

Vršilac dužnosti direktora obaveštajnih službi do Retklifovog izbora bio je ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel, takođe Trampov pristalica.

Retklif je pre nego što je izabran za kongresmena bio gradonačelnik Hita u Teksasu i tužilac u jednom od okruga u toj saveznoj državi. Prošle jeseni je bio član Trampovog tima za proces opoziva, a bio je poznat i po žestokom ispitivanju svedoka tokom pretresa u Predstavničkom domu, preneo je AP.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...