Foto: Tanjug Printscreen

Srbija jedina zemlja na svetu sa četiri vakcine

U SRBIJU STIGLA ČETVRTA VAKCINA Vučić: AstraZeneka od sutra dostupna građanima Srbije

U Srbiju stigla četvrta vakcina, britansko-švedskog proizvođača "AstraZeneka". Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao prvi kontigent od 150.00 vakcina na aerodromu u Beogradu.

Društvo
> 10:01h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je na aerodromu "Nikola Tesla" prvi kontigent vakcina protiv virusa korona britansko-švedskog proizvođača "AstraZeneka".

U prvom prvi kontingentu stiglo je 150.000 doza.

foto: Tanjug Printscreen

Vučić je rekao da je zahvalan britanskoj ambasadorki i otpravniku poslova indijske ambasade na vakcinama.

- Hvala što podržavate Srbiju i što ste dozvolili da uvezemo iz Indije. Ovaj trenutak je od velikog značaja za nas - rekao je Vučić.

foto: Tanjug Printscreen

Predsednik je saopštio da je avionom iz Istanbula stiglo 150.000 vakcina, a ne doza, jer revakcina sa AstraZenekom ide posle 12 nedelja.

Avion je sleteo nešto pre 8 časova, a sa predsednikom je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

FOTO: Tanjug Printscreen
FOTO: Tanjug Printscreen
FOTO: Tanjug Printscreen
FOTO: Tanjug Printscreen
FOTO: Tanjug Printscreen
FOTO: Tanjug Printscreen
FOTO: Tanjug Printscreen
FOTO: Tanjug Printscreen
FOTO: Tanjug Printscreen
FOTO: Tanjug Printscreen
FOTO: Tanjug Printscreen
FOTO: Tanjug Printscreen

- Ponosan sam na ozbiljnost koju smo pokazali u borbi za život i zdravlje naših građana. Za ovo je bilo potrebno mnogo truda, molio sam i Borisa Džonsona i neke druge ljude u britanskoj vlasti i hvala im na podršci i što su želeli da nas čuju, na pažnji koju su posvetili maloj Srbiji. Hvala što su vakcine stigle prvo u Srbiju nego negde drugo na našem kontinentu. Srbija je jedina zemlja na svetu sa četiri vakcine - poručio je predsednik.

foto: Tanjug Printscreen

Vučić je naglasio i da je cena ovih vakcina izuzetno povoljna, a da su već od sutra dostupne građanima Srbije.

- Želim da zamolim građane Srbije da se ne opuštaju, još nismo postigli mnogo iako su naši brojevi po pitanju vakcina veliki. U martu ćemo tek početi da osećamo blagodeti vakcina uprkos našoj nedisciplini i neodgovornom ponašanju - objasnio je predsednik Srbije.

On je istakao da je Srbija uspela da dobije pre svih oksfordsku vakcinu i još jednom zahvalio prijateljima iz Britanije i Indije.

- Astra Zeneka je odlična vakcina, ali da ne budem ja taj koji će da štiti njihove interese, ali su one bile na meti, zbog niske cene. Nisam lekar, ali cela Evropa se pretplatila na ovu vakcinu, uspeli smo pre mnogih da dobijemo značajne količine, ali to ne bismo mogli bez naših britanskih i indijskih prijatelja. Zdravlje ljudi je ono u šta treba najviše ulagati - rekao je predsednik Vučić u obraćanju na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu.

foto: Tanjug Printscreen

Predsednik je odgovarao na pitanja novinara.

O vakcinama iz Kovaks sistema

- Ovo su naši bilatelarni razgovori, ali za nas će biti značajan i Kovaks program. Ali do tada mi ćemo revakcinisati više od milion građana Srbije. Mi smo ovo uspeli trilateralno da rešimo, borili smo se dugo. Mnogo muka za britanske zvaničnike koliko smo ih mučili i davili našim zahtevima, ali morali smo da se borimo za našu zemlju i građane, a oni su imali dovoljno strpljenja da nas saslušaju - rekao je Vučić i dodao da vakcine AstraZeneka nisu pale s neba.

On kaže da se nada da će prve isporuke vakcine iz Kovaks programa biti sredinom marta.

O donaciji vakcina Crnoj Gori

- Zaslužni su građani Crne Gore, to su naša braća i prijatelji, ako možemo da pomažemo pomagaćemo, siguran sam da bi i oni nama pomogli. Ne mogu da ulazim u političke priče.

Vučić je na pitanje novinara da prokomentariše to što se, kako je navedeno, politički akteri u CG svađaju ko je zaslužan za nabavku vakcine u toj zemlji, rekao da je "naša je obaveza da delimo dobro i zlo sa njima".

- Ne želim da ulazim u političke priče, niti me zanimaju, kao što sam danas zahvalan britanskim i indijskim prijateljima, i oni su zahvalili nama, mi bismo se sutra zahvalili njima za neku drugu situaciju, to je normalno - kazao je Vučić.

Vučić ističe da ako vam brat, prijatelj i komšija nisu zadovoljni, da onda ni vi ne možete da budete zadovoljni.

O filmu "Dara iz Jasenovca"

- Gledao sam, ali nisam neko ko to može sa umetničke strane da posmatra. Film je težak a mislim da je važan za naš narod, neko se setio da napravi film o najvećem stradanju srpskog naroda ikada. Država je pomogla na moju inicijativu. Ako neko treba da odgovara to sam ja, ponosan sam na tu činjenicu.

O dijalogu sa Prištinom

- Vidim da nam Kurti rešava i naše unutrašnje političke prilike, i da se razmileo kako bi Srbija trebalo da izgleda i ko bi trebalo da bude na vlasti. Mi ćemno da ih pustimo da rade svoj posao, a mi ćemo da radimo svoj. Dijalog sa Prištinom je važan, za nas je situacija teška, gotovo beznadežna, ostaje da se borimo za naš narod i njegove interese.

foto: Tanjug Printscreen

Ambasadorka Velike Britanije Šan Meklaud izjavila je da su i mladi stručnjaci iz Srbije učestvovali u razvoju AstraZeneka vakcine na Oksfordu.

- Radujem se što sam ovde i što smo sačekali dolazak ove vakcine. Vakcina je razvijena na Oksfordskom univerzitetu i na njoj je radio međunarodni tim. Među njima su i mladi naučnici iz Srbije - rekla je Meklaud.

foto: Tanjug Printscreen

Otpravnik poslova u ambasadi Indije u Beogradu Vidžej Kumar rekao je danas da se isporukom vakcina protiv virusa korona britansko-švedske kompanije "AstraZeneka" proizvedene u Indiji, otvara novo poglavlje u prijateljskim i bliskim odnosima Srbije i Indije

foto: Tanjug Printscreen

- Srbija je prva zemlja u regionu koja je nabavila vakcine iz Indije. Isporuka ovih vakcina dogovorena je u razgovorima naših dveju vlada - rekao je Kumar.

Predsednik Srbije je ranije za RTL rekao i da će Srbija uskoro biti prva u Evropi po vakcinaciji, dok je po broju revakcinisanih sada već prva.

Inače, osim 150.000 doza "AstraZeneka" vakcine, očekuje se da danas u Srbiju stigne i novi kontigent od 50.000 doza ruskog cepiva.

(Kurir.rs/Tanjug)