Foto: Tamara Trajković

INTERVJU

ZLATAN VIDOVIĆ ZA KURIR: Radujem se prvom filmu na Festu! Braća Ćeranić su budućnost srpske kinematografije

Glumac, koga smo zavoleli kao oca male Dare iz Jasenovca, govori o ulozi u ostvarenju "Lihvar", gde igra negativca koji ne preza ni od čega da bi došao do uspeha

Pop kultura

Zlatan Vidović će se na Festu publici predstaviti novim filmom "Lihvar" braće Nemanje i Aljoše Ćeranića. Banjalučki glumac i jedno od najtraženijih novih lica sa prostora bivše Jugoslavije u intervjuu za Kurir govori o tome koliko je film "Dara iz Jasenovca", u kome glumi glavnu mušku ulogu, Mileta Ilića, oca male Dare, ispunio njegova očekivanja i šta nas čeka u seriji "Pevačica".

foto: Promo

Radujete li se sutrašnjoj premijeri filma "Lihvar"?

- Jedva čekam da publika pogleda film. Velika je čast i zadovoljstvo bilo radili s braćom Ćeranić, koji su velika budućnost srpske kinematografije. Pred njima je velika i sjajna karijera, što će potvrditi i ovaj film.

Kako je bilo raditi u Inđiji s kolegama koji nisu profesionalni glumci? Da li nam fali više takvih filmova?

- Nije uvek lako prognozirati kakav će biti rezultat kad u filmu imate naturščike, ali mislim da će ovde to biti pun pogodak. Saradnja profesionalnih glumaca i onih koji to nisu je baš "Lihvaru" dala tu neku autentičnost, boju i napravila nešto posebno. Srpskoj kinematografiji fale takvi filmovi koji su lokalpatriotski. Radnja se dešava u Inđiji, odakle su i braća Ćeranić. Oni su odlučili da celom pričom na neki naprave omaž svom mestu.

foto: Privatna Arhiva

Kako biste publici približili "Lihvara"?

- "Lihvar" je veoma napet i gotovo urađen u jednom dahu. Govori o sudbini Mundira, koji je odlučio da živi jednim drugim životom, ali nailazi na prepreke. Film je priča o malom čoveku koji svoj život želi da promeni nabolje.

Malo znamo o vašem liku. On je čovek s vizijom, ne prašta dugove, nema prijatelje, samo poslovne saradnike. Da li takav stav prema životu vodi do uspeha ili propasti?

- Blekac je, uslovno rečeno, opasan lik koji radi u sivoj zoni. On je jedan od onih modernih biznismena koji pokušavaju na sve načine da dođu do novca i uspeha, i ne prezaju ni od čega na tom putu. Velika je sreća dobiti tako dobro napisanog junaka, koji na lucidan način uspe da ostvari svoje planove.

foto: Promo

Publika čeka Fest da vidi vaš novi film. Kako doživljavate ovaj festival, koji je nekada u Beogradu okupljao svetske filmske legende?

- Meni je ovo prva premijera na Festu. Festival ima dugu tradiciju i samo pogledajte kakva su sva rediteljska i glumačka imena prošla kroz njega. Nije mala stvar imati film na Festu i radujem se što ću se pokloniti publici.

Publiku ste nedavno kupili ulogom Mileta Ilića u filmu "Dara iz Jasenovca". Da li je ovaj film ispunio vaša očekivanja i šta očekujete od TV serije?

- "Dara" je napravila bum. Posle tog filma mnoge stvari su se promenili u mom privatnom životu. Moja očekivanja je ispunio, a i publike, što vidim po reakcijama. Pogodili smo tamo gde smo hteli. "Dara" je film ljubavi i govori da takve stvari ne smeju da nam se ponove. Od serije očekujem istu veliku gledanost i iste reakcije. Sve dolazi u pravo vreme, pa je i "Dara" došla.

foto: Branimir Milovanović

Imali ste malu ulogu i u seriji "Kosti". Neki glumci kažu da i male uloge mogu da budu velike.

- "Kosti" su najbolja dramska serija na našim prostorima. Banjaluka izgleda izrasta u ozbiljan filmski centar zahvaljujući sjajnim ljudima iz produkcije "Bosonoga". Mislim da ćemo iz ovog grada gledati dobre projekte. Banjaluka polako staje na svoje filmske noge. Imao sam manju uloge. Ne postoje male i velike uloge, već dobro ili loše napisane ili odigrane. Isto dobri i loši ljudi, a ne mali i veliki.

foto: Mondo/Stefan Stojanović

O seriji "Pevačica" Nemam scena s Milicom, moja partnerka je sjajna Jana Bjelica

Na jesen bi trebalo da vas gledamo u seriji "Pevačica". Da li je veći izazov bio raditi s Milicom Pavlović ili lepom suprugom, koju vam igra mlada Jana Bjelica?

- Nisam imao priliku da radim s Milicom i samo sam je sretao na setu. Ona je veliki profesionalac i posvećena svemu što radi. Jana je jedna od naših najboljih mladih glumica, što je potvrdila ulogama u serijama "Močvara" i "Porodica". Radujem se našoj saradnji u budućnosti.

foto: Mondo/Stefan Stojanović

Kurir/ Ljubomir Radanov

Bonus video: