BRAĆA ĆERANIĆ VEĆ UŠLA U ISTORIJU S PRVENCEM LIHVAR: Snimili smo film za 13 dana!
Foto: Aleksandra Popović

Tandem

BRAĆA ĆERANIĆ VEĆ UŠLA U ISTORIJU S PRVENCEM LIHVAR: Snimili smo film za 13 dana!

Pop kultura -

Lokalpatriote Mladi autori pričaju kako su režirali i producirali ostvarenje o svom rodnom gradu Inđiji inspirisano istinitim događajem

Šarmantni, neozbiljni i nadasve kreativni - to su braća Nemanja (30) i Aljoša Ćeranić (26), koji stoje iza novog domaćeg ostvarenja „Lihvar“.

Film opasno preti da i pre premijere bude upisan u istoriju srpske kinematografije, ne samo zato što je prvi urađen nakon pandemije već zato što je snimljen za samo 13 dana, bez pomoći Filmskog centra Srbije i van Beograda.

- Želeli smo da napravimo priču o našem rodnom gradu Inđiji. Film je inspirisan istinitim događajem, a glavni junak je Mundir, zelenaš i bivši bokser koji želi da se povuče iz posla - objašnjava Aljoša, koji je producent i direktor ovog ostvarenja.

foto: Aleksandra Popović

Scenario za „Lihvara“ napisao je Strahinja Madžarević, a glavne uloge igraju naturščici Dušan Petković i Branko Vidaković. Publika će u ostvarenju videti i neka dobro poznata lica: Strahinju Blažića, Zlatana Vidovića, Ivana Đorđevića Džudija, Mladena Andrejevića, Aleksandra Đuricu i druge.

- Za 13 dana uspeli smo da snimimo dugometražni film. Ne znam ni kako nam je to uspelo. Sada imamo svoje ostvarenje i donosimo nešto novo. Nije ovo tipičan srpski film jer je kamera živa i iz ruke. Sve se dešava samo u jednom danu - kaže mlađi Ćeranić.

Inđija je samo tridesetak kilometara od Beograda, ali nije često slikana na velikom platnu.

- Snimanje u rodnom gradu ima dosta prednosti. Transport s jedne na drugu lokaciju je kraći, pošto je grad mali, a na raspolaganju su nam bili svi potrebni objekti. Nismo morali ništa da plaćamo, a statirali su nam naši drugari. Želim da ovom prilikom zahvalim opštini Inđija, koja je bila glavni finansijer filma, i predsedniku Vladimiru Gaku. Bez njihove pomoći „Lihvar“ nikad ne bi bio snimljen - objašnjava Aljoša, koji je bivši košarkaš Crvene zvezde, a danas vodi produkciju „Traktor film“.

Njegov stariji brat Nemanja, mladi reditelj, poznat je po kratkim filmovima „Stočar“ i „Soba smrti“, kao i serijama „Grupa“ i „Švindleri“. Montaža „Lihvara“ je već u toku. Plan je da se postprodukcija završi do kraja avgusta, a premijera se očekuje tokom rane jeseni: pretpremijera će biti održana u Kulturnom centru u Inđiji, a zatim slede premijere u beogradskom Sava centru, Zagrebu i Frankfurtu.

Ekipa kao porodica

Iza kamere i braća Dedakin

Ćeranići nisu jedina braća koja su radila na ovom filmu - Aleksandar Dedakin bio je vođa snimanja, a Filip glavni organizator. Direktor fotografije je Dušan Grubin, a pomoćnik reditelja je Dragan Nikolić. Scenografi su Lara Buncić i Nikola Stojanović, šminkerka je Sonja Vizentaner, a kostimografkinja je Ružica Bukvić.

Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track