Foto: Printscreen Tanjug

POLITIKA

DIPLOMATSKA POBEDA BEOGRADA NAD PRIŠTINOM: Dva nokauta u jednom danu za Kurtija i Osmanijevu

Predsednik Vučić u Sloveniji osujetio plan o promeni granica i usvajanju prištinske agende, a u Briselu potvrđeno da nema ništa od povlačenja Kfora s Kosova i Metohije

Politika

Srbija je odnela dve diplomatske pobede nad Prištinom u samo jednom danu, i to u Sloveniji i u Briselu.

Propao je plan predsednice Vljose Osmani da se prekjuče usvoji agenda koju je predložila, a koja predviđa promenu granica, dok je generalni sekretar NATO potvrdio da nema ništa od povlačenja Kfora s Kosova, što je takođe bio predlog Prištine.

Prištinski zvaničnici ispali su, prema oceni stručnjaka, krajnje neiskusni i naivni.

foto: EPA / Igor Kupljenik

Naime, na plenarnom sastanku lidera zapadnog Balkana u okviru Procesa Brdo-Brioni predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija nije usvojila jedan od zaključaka iz prištinske agende, a koji predlaže promenu granica, te odbrusio Osmanijevoj da Kosovo ne može da bude država. Potom je na sastanku s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom dobio uverenje da će Kfor ostati na Kosovu i Metohiji, iako je Priština predložila njihovo povlačenje.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun za Kurir poručuje da je Beograd odneo ozbiljnu pobedu nad pokušajem Prištine da im se priznaju granice.

- Ključno je što je predsednik Vučić elegantno, ali snažno, odbio pokušaj diplomatske prevare Beograda, odnosno pokušaj Prištine da se usvoji promena granica. Namera je bila da Srbija to legalizuje, da administrativnu granicu priznamo kao granicu države Kosovo - naglasio je Drecun. Analitičar Dušan Janjić ocenio je za Kurir da su prištinski zvaničnici ispali krajnje neiskusni.

foto: Dado Đilas

- Vljosa i Kurti se još uvek drže svoje unutrašnje političke agende, što je rezultat i neiskustva te nove izvršne vlasti u međunarodnim odnosima, ali i opsednutosti unutrašnjom politikom, jer pozicija te koalicije još nije učvršćena. Očigledno je i da su biračima mnogo obećali, a da to baš i ne stoji. Najbolji primer toga je i njihovo insistiranje na genocidu i tužbama, gde se pokazalo da oni uopšte ne razumeju poziciju NATO, jer kada bi se prihvatilo suđenje Srbiji, pokazalo bi se da je bombardovanje NATO bilo bespravno - poručio je Janjić. Spoljnopolitička realnost

I diplomata Milisav Paić ocenio je da je Priština došla sa zahtevima koji nisu mogli biti usvojeni.

- To su njihovi pokušaji da se dobije neka povoljnija pozicija za njihove ekstremne zahteve i u tom smislu te neke najave o povlačenju Kfora su izazvale uznemirenje, ne samo u srpskoj zajednici na KiM već i kod države Srbije, koja ima međunarodno pravni suverenitet nad KiM. U tom smislu se pokazalo da i ovi neki tradicionalni prijatelji Prištine, poput Zagreba, pa donedavno i Podgorice, jednostavno vode računa o spoljnopolitičkim realnostima i da takav papir koji je pripremila Priština nije mogao da prođe - jasan je Paić.

Boško Jakšić

Zadržan status kvo

S druge strane, spoljnopolitičlki komentator Boško Jakšić smatra da je zadržan status kvo.

- Niko nije pobedio. U suštini se i taj amandman pokazao kao skener situacije u kojoj je Srbija usamljena i ima protiv sebe većinu koja smatra da je međusobno priznavanje jedini mogući ishod - rekao je.

Foto/Source:Printscreen Tanjug/ Ivana Žigić