VUČIĆ REAGOVAO NA PROVOKACIJU PRIŠTINE: Ne znam koji je spomenik ugroženiji od Dečana
Foto: Printscreen Tanjug

manastir pripada srpskoj i svetskoj kulturnoj baštini

VUČIĆ REAGOVAO NA PROVOKACIJU PRIŠTINE: Ne znam koji je spomenik ugroženiji od Dečana

Politika -

Ne znam koji je spomenik ugroženiji od manastira Visoki Dečani, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da, manastir pripada srpskoj i svetskoj kulturnoj baštini i da će uvek imati podršku države.

- Ne znam koji je spomenik ugroženiji da ne kažem u svetu, ali u našem delu Evrope - rekao je Vučić u Pragu odgovarajući na novinarsko pitanje povodom najave Prištine da će će tražiti da se Dačini skinu sa liste ugroženih spomenika.

On je rekao da će i SPC imati podršku države Srbije u očuvanju manastira, da će država pokušati da objasni poziciju manastira Dečani i nepoštovanje sudskih presuda, kao i kršenje domaćih i međunarodnih pravnih normi.

U pitanju je arogancija nečijih vlasti, napomenuo je Vučić.

- Za nas je važno da manastir pripada srpskoj istoriji i srpskoj baštini, ali i svetskoj. Pripada svima i niko nema pravo da ugožava Dečane - rekao je Vučić.

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku pozvali su organizaciju "Evropa nostra" da ukloni srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani sa liste za ovu godinu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track