Foto: Profimedia, AP/Darko Vojinović, EPA/Boris Pejović

kriza

VLADAJUĆA VEĆINA U CRNOJ GORI U PROCEPU: Izbori su rešenje, Krivokapića će srušiti SPC i narod

Zbog nastale krize koalicija Za budućnost Crne Gore, kako saznajemo, imala je juče sastanak

Politika
> 07:58h

Pred Zdravka Krivokapića, premijera Crne Gore, treba konkretno postaviti stvari - ukoliko ne funkcioniše kao zajednički predstavnik (cele vladajuće koalicije), vanredni parlamentarni izbori su logično rešenje, smatraju sagovornici Kurira.

Izgubio poverenje

Krivokapić je odbijanjem, odnosno prolongiranjem da potpiše Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve navukao na sebe gnev dela Crnogoraca, ali i svojih koalicionih partnera. Demokratski front, najjači koalicioni blok unutar vladajuće koalicije, ovaj gest je shvatio kao nastavak politike Mila Đukanovića i njegovog DPS, kojim se SPC gura iz ove zemlje. Prema rečima Andrije Mandića, jednog od lidera DF, odbijanjem da potpiše Temeljni ugovor Krivokapić je izgubio njihovo poverenje i podršku. Tako se jedva sastavljena vladajuća koalicija opet našla u procepu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da DF ipak u jednom momentu mora jasno da postavi stvari.

Zauzeti jasan stav

- Ako Krivokapić ne funkcioniše kao zajednički predstavnik, treba ići na izbore. Treba da se zauzme jasan stav, da mu se u ime svih srpskih organizacija i Srpska pravoslavna crkva iznese zahtev šta se od njega očekuje i ako to ne uradi, onda ići na njegovo rušenje. Ali ne političko rušenje, već kao kod Mila Đukanovića, opštenarodno - navodi Anđelković u razgovoru za Kurir.

Na pitanje da li bi Demokratski front, ukoliko bi došlo do vanrednih parlamentarnih izbora, mogao da računa na isti broj glasova kao i na prethodnim izborima, Anđelković je naveo:

- Ako se mobiliše javnost o pitanju crkve, ako se predstavi da je ovo nastavak gušenja Srpska pravoslavna crkva, onda može da se dođe do istog rezultata kao i prošli put.

Zbog nastale krize koalicija Za budućnost Crne Gore, kako saznajemo, imala je juče sastanak.

JAKŠA ŠĆEKIĆ

Novi izbori bi išli na ruku DPS

foto: Kurir

Novinar Jakša Šćekić kaže da sada sve zavisi od procene DF kako bi prošli na vanrednim parlamentarnim izborima.

- Mislim da bi ostvarili lošiji rezultat nego na prošlim parlamentarnim izborima. Mogu da obore vladu, ali to ide naruku DPS i zato DF ima problem - navodi Šćekić, kao i da rekonstrukcija vlade ne dolazi u obzir.

- Krivokapić se pokazao mudrijim, privukao je sve ljude koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, ali i kao članovi SPC - dodaje Šćekić.

Kurir.rs/ K. B. Foto: Profimedia, AP/Darko Vojinović, EPA/Boris Pejović