Foto: Printscreen/Tanjug

PREDSEDNIK DRŽAVE

VUČIĆ O JASENOVAČKIM ŽRTVAMA: Jeste li pokrenuli nekad pitanje genocida u Jasenovcu, pošto je tamo bilo i mnogo bošnjačkih žrtava?

Politika
> 19:34h

Da bi naše jasenovačke žrtve ostale upamćene mi moramo da poštujemo srebreničke žrtve, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da zato treba da budemo drugačiji od onih koji se ne sećaju jašenovačkih žrtava i kojima ne pada im napamet da ih pomenu.

Vučić je, na pitanje novinara iz BiH šta očekuje od 8. juna kada je izricanje preusude Ratku Mladiću i za genocid u Srebrenici i da li ta presuda može da utiče na promenu percepcije u društvu u Srpskoj i Srbiji da konačno bez uvijanja kažu da se u Srebrenici desio genocid, rekao da se uvek trudio da na svakom mestu pokažme najveći mogići pijetet prema bošnjačkim žrvama.

- Da nikada čak i ne odgovaram politički na teme koje postaju iskljčivo politika, a ne emocionalni i stvari odnos prema žrtvama - naveo je Vučić.

Dodaje da stalno sluša tu priču o geonocidu i pita da li je nesporno da je u Jasenovcu između 1941 i 1945. godine ubijeno mngoostruko više Srba.

foto: Printscreen/Tanjug

- Jeste li pokrenuli nekad pitanje genocida u Jasenovcu, pošto je tamo bilo i mnogo bošnjačkih žtava - rekao je Vučić.

- Da li ste pitali to bilo kog politicara iz BiH i bilo gde drugde? Biće da niste - rekao je Vučić.

Vučić kaže da je to ono što se Srbma događa, ali da tu moramo da pokažemo razliku a ne da teramo inat.

- Moramo da pokažemo poštovanje prema bošnjačkim žrtvama, i da pokažemo da smo drugačiji od onih koji se ne sećaju jašenovačkih žrtava i ne pada im napamet da ih pomenu. Da bi naše jasenovačke žrtve ostale upamćene, mi moramo da poštujemo srebreničke žrtve. A po pitanju pravne terminologije i svega drugog ne mislim ni da je ni mesto ni vreme da u tako nešto ulazim. Kada stvari postavite na ovakav način onda vidite da o principima, moralnim i pravnim, govorimo uglavnom mi. To je kao sa pričom kako Kosovo može da bude nezavisno, a Republiku Srpsku ćemo na traktorima da izbacimo napolje ako pomisle isto - naveo je Vučić.

A, mi kažemo "ne treba nezavisna Republika Srpska i ne treba nezavisno Kosovo", poručio je Vučić u odgovoru novinaru iz BiH i dodao da na to dobijamo odgovor "vi Srbi ste krivi i Kosovo mora da bude nezavisno".

- Jedan pricip mi pokažite i želju i volju da napravimo bolje odnose, a da nisu zasnovani na ponižavanju Srba i time da Srbi moraju da dobiju po nosu da bi svi bili zaodvoljni. Neće Srbi više da dobijaju po nosu, neće više da se tuku, već hoće, kako se kaže u narodu, ulepo da žive sa svima drugima. Ali, nećemo da dozvolimo da Srbja bude unižavana - poručio je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug)