00:40

Vučić sa rukovodstvom RS o novom visokom predstavniku u BiH

sASTANAK SA DELEGACIJOM IZ rS o novom visokom predstavniku u BiH

VUČIĆ: Ovo su teški dani za RS, opasno je igrati se Bonskim ovlašćenjima! Građani BiH od sutra mogu da se vakcinišu u Srbiji

Politika -

Vakcinacija građana BiH bilo kad i bilo gde na teritoriji Srbije i to potpuno besplatno, naglasio predsednik Srbije. Dodik poručio da oni nisu antidejtonska snaga

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u 11 sati sa delegacijom Republike Srpske, koju predvode predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Sastanku su prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri Nikola Selaković i Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vučić
foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Posle sastanka koji je završen nešto pre 12.45 časova, pred medije su zajedno izašli predsednik Vučić i član Predsedništva BiH Dodik, koji se prvi obratio novinarima i rekao da "oni nisu antidejtonska snaga" i rekao da je za ukidanje institucije visokog predsednika. Potom je za govornicu stao predsednik Srbije.

- Saslušao sam sve naše goste, a ono što Srbija može da učini jeste da će uvek biti uz Srpsku, poštujući teritorijalni integritet BiH, ali i Republike Srpske - rekao je predsednik i dodao da su ovo teški dani za RS.

- Srbija će da razgovara s visokim predstavnikom, tražićemo redovne izveštaje i biće uvek uz RS, poštujući integritet BiH, ali i RS i Dejtonski sporazum - naglasio je Vučić.

Tražićemo izveštaje, nema igre sa Bonskim ovlašćenjima

Vučić je izjavio danas da će Srbija, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ubuduće redovno tražiti izveštaje visokog predstavnika u BiH o političkoj situaciji u toj zemlji. Vučić je, nakon sastanka sa predstavnicima RS i parlamentarnih stranaka iz Srpske, poručio i da će Srbija uvek pomagati i podržavati Republiku Srpsku.

"Rekao sam da će po prvi put, ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, u skladu sa ovlašćenjima, tražiti izveštaj od visokog predstavnika o stanju u BiH. Srbija će početi da se ponaša kako do sada nije, ali u skladu sa onim što je potpisano", rekao je Vučić u obraćanju medijima'.

To su, dodao je, pozitivne, važeće, pravne norme i u skladu sa Aneskom 10 Dejtonskog sporazu, visoki predstavnik je dužan da obaveštava i zainteresovane strane, a to je i Srbija.

"Taj aneks je potpisao Milan Milutinović i od sada ima redovno da tražimo izveštaj visokog predstavnika. Uvereno smo da će visoki predstavnik, ako opstane, ispunjavati tu obavezu", rekao je Vučić.

Dodao je da razume zašto ljudi u RS sa zebnjom gledaju na nepoštovanje pravnih procedura, jer je visoki predstavnik trebalo da bude potvrđen u SB UN, ali ih je zamolio da razumeju šta je realna politika, ma koliko se suočavali sa teškim posledicama i situacijom.

"Zamolio sam ih da donose zaključke, ali da vode računa i o tim odnosima. Srbija će morati da razgovara sa visokim predstavnikom i tražićemo izveštaje, iskazivati stavove, mišljenja i odnose i slušati šta RS ima da kaže", rekao je Vučić.

On je poručio da je veoma opasno igrati se Bonskim ovlašćenjima, na čemu će Srbija da insistira.

"Srbija neće podržati sprovođenje u delo Bonskih ovlašćenja kojima bi neko pokušao da kreira političku situaciju u RS. Znamo da smo mali i da ne možemo da utičemo na belosvetske moćnike, ali koliko možemo, u skladu sa međunarodnim javnopravnim normama", rekao je Vučić.

Dodao je da je saslušao sve goste, čuo ideje, i naveo da je zajednički imenitelj da svi dobro razumeju, i vlast i opozcija, težinu pozicije RS i srpskog naroda.

Srbiha će uvek biti uz RS, poštujući intergitet BiH, ali i RS, dodao je Vučić. Dodao je da je bilo reči i o ekonomskim projektima, te izrazio uverenje da će Srbija moći da osim četiri opštine, pomogne još dve opštine, i ukazao na značaj izgradnje aerodroma u Trebinju.

Podsetimo, rukovodstvo Srpske je ranije zatražilo hitan sastanak sa predsednikom Srbije radi konsultacija o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH. Posle sastanka planirane su izjave za medije.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u utorak da očekuje da će sastanak sa predsednikom Srbije biti konstruktivan i da će RS imati podršku Beograda da se bori za pravdu, pravednost i bolji život.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da "zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10", Republika Srpska ne može da prihvati nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika.

Srbija je potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da "traže postavljanje visokog predstavnika".

00:40

Vučić sa rukovodstvom RS o novom visokom predstavniku u BiH

Nemački diplomata Kristijan Šmit imenovan je 27.maja za novog visokog predstavnika, koji bi dužnost trebalo da preuzme 1. avgusta.

Dosadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je podneo ostavku, koju je prihvatio Upravni odbor PIC. Šmit je jedini kandidat i do sada su sve zemlje, osim Rusije dale podršku za njegov dolazak na čelo OHR.

Dodik: Naišli smo na razumevanje i podršku Srbije

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da su u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem naišli na veliko razumevnje i podršku Srbije, uprkos problema koje sama ima, za stanje u Republici Srpskoj i pokušaje da se, mimo procedure, imenuje visoki predstavnik, što je protivno interesima Srpske i srpskog naroda.

"Mi mislimo da treba zatvoriti kancelarij viskog predsednika, o tome doneseni zakaljučci... mi smo protiv njegove rehabilitacije, spremni smo da kažemo i da to odbijamo, a tragamo i za našim političkim jedinstvom u Republici Srpskoj i razumevanjem Srbije", rekao je Dodik. Mi, istakao, želimo primenu Ustavu i poštovanje međunarodnog prava i Ustava BiH koji je kršen od visokog predstavnika.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik
foto: Printscreen/Tanjug

Odakle god dolazio visoki predsednik on mora biti potvrđen Rezolucijom SB UN jer u protivnom on za nas neće imati legitimitet. "Zamolili smo predsednika Vučića da nam pomogne u razumevanje ove situacije i poziciju Srbija koja ima svoje probleme,a oni su naši zajednički, to je Kosovo i Metohija...", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Dodik je poručio da je potrebno jedinstvo i da se prebrodi ovaj još jedan nalet koji je, kako je rekao, veoma važan za Republiku Srpsku i srpski narod. Dodik je rekao da Kancelariju visokog predstavnika u BiH treba zatvoriti, kao i da vlasti RS nisu protiv antidejtonska strana u BiH. "Eksperiment medunarodne zajednice prema BiH i pokušaji imenovanja novog visokog predstavnika moraju se prekinuti - poruka je koju je delegacija Srpske prenela rukovodstvu Srbije", rekao je Dodik.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track