Najnovije vesti

SVAKOG PETKA POKLON U KURIRU: Sakupite ikone u zlatotisku sa fotografijama najlepših pravoslavnih hramova na Kosovu i Metohiji
Foto: Kurir

SVAKOG PETKA POKLON U KURIRU: Sakupite ikone u zlatotisku sa fotografijama najlepših pravoslavnih hramova na Kosovu i Metohiji

Društvo

Dnevne novine Kurir će svojim čitaocima tokom juna svakog petka poklanjati ikone u zlatotisku sa fotografijama najlepših pravoslavnih hramova na Kosovu i Metohiji.

Pećka patrijaršija: u petak, 4. juna

Pećka patrijaršija je jedan od najznačajnijih spomenika srpske prošlosti. U njoj se vekovima nalazilo sedište i mauzolej srpskih arhiepiskopa i patrijarha. Od svoga postanka u 13. veku, Patrijaršija je okupljala učene teologe, vrsne književnike i obdarene umetnike i svi su oni u njoj ostavljali svedočanstva o svom pregalaštvu. Stoga je ona danas ne samo staro središte srpske crkve već i mesto gde se čuva značajna umetnička zaostavština. Ovaj manastir se nalazi na spisku Uneskove svetske baštine zajedno sa još tri manastira SPC pod imenom „Srednjovekovni spomenici na Kosovu“.

Visoki Dečani: u petak, 11. juna

Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske oko 1350. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem – Spasovdanu. Ovaj manastir se nalazi na spisku Uneskove svetske baštine zajedno sa još tri manastira SPC pod imenom „Srednjovekovni spomenici na Kosovu“.

Gračanica: u petak, 18. juna

Manastir Gračanica nalazi se nedaleko od Prištine, na levoj obali rečice Gračanke. Manastir predstavlja biser srpske srednjovekovne umetnosti kada su u pitanju arhitektura i freskoslikarstvo. Drevni manastir podignut je između 1315. i 1321. godine kao zadužbina kralja Milutina. Ovaj manastir se nalazi na spisku Uneskove svetske baštine zajedno sa još tri manastira SPC pod imenom „Srednjovekovni spomenici na Kosovu“.

Bogorodica Ljeviška: u petak, 25. juna

Bogorodica Ljeviška je jedna od najlepših srpskih srednjovekovnih crkava. Petokupolna građevina nastala je spajanjem prvobitne trobrodne bazilike, od koje su sačuvani bočni zidovi, i krstoobraznog hrama sa spoljnom pripratom, iznad koje je postavljen dvospratni zvonik sa dve bočne kapele. Temeljno ju je obnovio kralj Milutin uz pomoć prizrenskih episkopa Damjana i Save između 1306–1309. godine. Ovaj manastir se nalazi na spisku Uneskove svetske baštine zajedno sa još tri manastira SPC pod imenom „Srednjovekovni spomenici na Kosovu“.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track