Foto: Profimedia

hteli da ih ukinu

NOVA PROMENA NA POZNATOJ DRUŠTVENOJ MREŽI: Instagram skriva LAJKOVE, a ovo je razlog zašto je to DOBRA stvar!

Tech

Iako se najpre razmišljalo o potpunom ukidanju lajkova, na kraju je odluka ipak na korisnicima.

Nekad se čini da su se društvene mreže pretvorile u borbenu arenu za lajkove. Zapravo, nekad se čini kao da je to jedino merilo kvaliteta.

foto: Profimedia

Pored toga ne sme se zaboraviti i ulepšana stvarnost, odnosno postovi na kojima su svi srećni, nasmejani, i sve je savršeno i lepo. Ne vidi se realna slika iza svega, ne vidi se trud i znoj, ne vide se realni životi, i pravo stanje stvari.

Zato i ne čudi što zbog svega toga mlađe generacije mogu osetiti ogroman pritisak što se može negativno odraziti i na njihovo sazrevanje i život. Kako bi onemogućio ovaj negativan uticaj na psihičko stanje mladih, Instagram je nakon dužeg eksperimentisanja končano i odlučio da dopusti skrivanje "like" dugmeta.

Novom odlukom Instagrama korisniku se omogućava da ukloni prikaz lajkova ispod objava, ali može ih i samo sakriti od drugih, a da ih sam vidi.

foto: Profimedia

Sakrivanje lajkova možete testirati odmah. Sve što treba da uradite je da kliknete na tri tackice u desnom uglu objave gde će vam se izlistati opcije. Kliknite na "hide like count", odnosno "sakrij broj sviđanja"i to je to.

Radi se i o jednom od načina na koji Instagram želi da podstakne plasiranje autentičnijeg sadržaja. Gotovo 70 odsto objava vešto je izmanipulisano do savršenstva što često nema nikakve veze sa stvarnim životom.

foto: Profimedia

Uostalom, verujemo da vam je feed preplavljen fotografijama sa nestvarno lepim tenom, ili savršenim crtama lica, kao i bajkovitih prizora koje ne možete zamisliti ni u najluđim snovima.

Iako se Instagram bavio već neko vreme idejom o ukidanju lajkova, do rešenja se došlo tek nedavno. Naime, u jednom trenutku cilj je bio potpuno ukinuti lajkove, ali vrlo brzo se ustanovilo kakao bi takav potez doveo do sukoba interesa društva i povećanja razlika, pa je ipak odlučeno da se ova odluka prepusti korisnicima.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Wanted)

Bonus video: