OVAJ SVET JE STVARNO POLUDEO: Akademik tvrdi da je pita od jabuka rasističko jelo, ima onih koji se slažu sa njim
Foto: Profimedia

dokle?

OVAJ SVET JE STVARNO POLUDEO: Akademik tvrdi da je pita od jabuka rasističko jelo, ima onih koji se slažu sa njim

Planeta -

Pita od jabuka nedavno se našla u žiži vrlo žustgre debate o rasizmu nakon što je aktivista Radž Patel u članku za "Gardijan" rekao da je poslastica rezultat američkog kolonijalizma i ropskog rata.

U tekstu pod naslovom "Nepravedna hrana ima duboke korene: Počnimo sa američkom pitom od jabuke", Patel, inače akademik britansko-indijskog porekla, navodi da američka kuhinja i identitet pati od "amnezije", odnosno da se ne sećaju svojih kolonijalnih korena.

"U drami nacionalističke kulture, krvavo poreklo pite od jabuka je predmet kolektivne amnezije", naveo je Patel i nastavio: "Američka pita je američka kao i ukradena zemlja, bogatstvo i rad".

Patel, koji inače piše tekstove o hrani. je potom objasnio da ništa u vezi ove omiljene poslastice nije "američko" - jabuke su donete iz centralne Azije i potom su ih španski kolonizatori doneli u novi svet.

Pita je varijanta engleske pite od bundeve - osvedočenih kolonizatora, zemlja na kojoj su jabuke uzgajane je indijanska, šećer kojim je pošećerena stigao je sa plantaža šećerne trske sa Haitija na kojima su radili robovi, a čak i stolnjak na koji se stavlja pita, kaže Patel, korene iz tkanina starosedelačkih društava jugoistočne Azije.

Članak, objavljen pre nesec dana, postao je nedavno viralan na Tviteru.

Mnogi su na celu stvar gledali šokirano, drugi su se slagali sa izrečenim stavovima a mnogi su žestoko kritikovali tekst.

"Neki ljudi odlaze u krevet glavni a za nas 'pravedna hrana' znači raspravu o tome da li je pita od jabuka rasistička", naveo je jedan korisnik Tvitera dok je drugi poručio Patelu da je engleski pesnik Džefri Čoser izmislio pitu 1381. godine, pre kolonijalizma i trgovine robljem.

Bilo je i onih koji misle da je Patel pogodio suštinu navevši da više nikada neće gledati na pitu od jabuka istim očima jer je Patel "brilijantno ukazao na duboke korene gladi i nepravde".

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track