SLUČAJ RETKIH BOGINJA OTKRIVEN KOD NEKOLIKO VELŠANA: Potiču iz Afrike, obično napadaju glodare i retko prelaze na čoveka VIDEO
Foto: Profimedia

kažu bez panike

SLUČAJ RETKIH BOGINJA OTKRIVEN KOD NEKOLIKO VELŠANA: Potiču iz Afrike, obično napadaju glodare i retko prelaze na čoveka VIDEO

Planeta -

Slučajevi retkog virusa majmunskih boginja potvrđeni su u Severnom Velsu, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Otkriće dolazi nakon što je britanski ministar zdravstva Met Hankok rekao da se "bave slučajevima majmunskih boginja i slučajevima tuberkuloze otporne na lekove".

Izveštaj javnog zdravstva Velsa (PHV) objavio je da su potvrđena "dva slučaja uvezenih majmunskih boginja"

"Javno zdravstvo Velsai Javno zdravlje Engleske nadgledaju dva slučaja uvezenih majmunskih boginja identifikovana u Severnom Velsu", kaže se u izveštaju.

"Slučaj indeksa stečen je u inostranstvu, a dva slučaja su članovi istog domaćinstva. Oba slučaja primljena su u bolnicu u Engleskoj, gde jedan trenutno ostaje".

"Nadgledanje i praćenje slučajeva i njihovi bliski kontakti preduzimaju se kao deo uobičajene prakse, a rizik za širu javnost je vrlo nizak".

"Potvrđeni slučajevi majmunskih boginja retki su slučaj u Velikoj Britaniji, a rizik za širu javnost je vrlo nizak", kaže Ričard Firt, konsultant za zdravstvenu zaštitu u PHV.

Kurir.rs/dailypost.co.uk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track