Foto: Dado Đilas

tropske vreline

DОКТОR MILJKO RISTIĆ ZA KURIR: OPREZ! NIKAKO ne konzumirajte ALKOHOLNA PIĆA po ovoj vrućini! Preti vam RIZIK od INFARKTA!

Društvo

Ekstremno visoke temperature mnoge sugrađane su naterale da spas potraže na bazenu, jezeru ili reci. Međutim, nagli ulazak u vodu, kada su spoljne temperature blizu 40 stepeni, a temperature vode oko 20, može prouzrokovati infarkt, pa čak i dovesti do smrtnog ishoda, upozorava za Kurir čuveni srpski kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić!

foto: Profimedia

Ovo je period, kako kaže, kada svi, a naročito srčani pacijenti, treba da budu jako oprezni.

- Za organizam nikada nije dobro da se prave nagli prelazi - niti iz preterano hladnog u toplo, niti iz preterano toplog u hladno. Druga varijanta je čak mnogo opasnija. Kod ulaska u hladnu vodu, kada je spoljna temperatura visoka, organizam se brani sužavanjem krvnih sudova kako se u hladnoj sredini ne bi gubila toplota.

To suženje krvnih sudova kod osoba koje boluju od ateroskleroze i koje već imaju sužene krvne sudove se može završiti infarktom ili fatalno - kaže prof. dr Ristić, koji podseća da su, iako u manjoj meri, od ovog ugroženi i mladi.

foto: Profimedia

Dodatni rizik, kako kaže, predstavlja i konzumiranje alkoholnih pića na vrućini, jer alkohol takođe širi krvne sudove.

- Preporučuje se izbegavanje masne hrane koja opterećuje varenje. Ishranu treba svesti na, manje-više, vegetarijansku - voće i salate, a, naravno, preporučuje se redovna hidratacija - konzumiranje vode, i osvežavajućih pića, kao što su limunade i oranžade.

Kurir.rs/R. K.