Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

afera

KRIVICA! DIREKTOR PETNICE PODNEO OSTAVKU: Tužilaštvo poziva žrtve koje je "kul čika" zlostavljao da se jave!

Društvo

Nakon razotkrivanja nezapamćenog skandala kroz ispovesti pet bivših polaznica Istraživačke stanice Petnica u kojima tvrde da je nekadašnji predavač i urednik Petničkih svezaka B. S. (65) seksualni zlostavljač, direktor Petnice Nikola Božić podneo je ostavku na tu funkciju.

foto: Printscreen Youtube/K1

Istovremeno, Osnovno tužilaštvo u Valjevu, koje je pokrenulo istragu povodom ovog slučaja, pozvalo je da se tužilaštvu ili policiji jave sve nekadašnje polaznice Petnice koje smatraju da su oštećene seksualnim uznemiravanjem i iskorišćavanjem za fotografisanje nakon 2013. godine, kada je stupio na snagu tzv. "Marijin zakon" koji predviđa da krivična dela protiv polne slobode učinjenih na štetu maloletnih lica ili dece ne zastarevaju.

Slučaj o zlostavljanju nekadašnjih polaznica Petnice, koje su u ispovesti za nedeljnik "Vreme" urednika Petničkih svezaka, poznatog i kao "kul čika", kako su ga učenici zvali, označile kao zlostavljača u periodu od 2003. do 2014., kako su potvrdili u tužulišatvu, još je u fazi predistražnih radnji.

Veštačenje dokaza

foto: Ana Paunković

- U ovom slučaju je u toku predistražni postupak, koji je tužilaštvo pokrenulo na osnovu pisanja medija o zlostavljanju mahom maloletnih polaznica Petnice. Do sada su ispitani u svojstvu građana svi koji su uključeni u ovaj slučaj, izvršeni pretresi lokalcija i oduzeta tehnička oprema koja je data na veštačenje. Po okončaju predistražnog postupka, kada se utvrde činjenice i prikupe dokazi, tužilaštvo će odlučiti ima li mesta pokretanju krivičnog postupka, protiv koga i za koje krivično delo - saopštili su iz valjevskog tužilaštva za Tanjug.

Izvor Kurira precizira da je počelo veštačenje na skoro stotine zaplenjenih analognih fotografija i kutija sa filmovima na kojima su nage devojke, koji su pronađeni u stanu u kojem je B.S. živeo kao podstanar.

- Pored utvrđivanja vremena nastanka tih fotografija, od kojih su neke eksplicitne, kao i lokacije na kojima su snimljene, radi se i na identifikaciji ženskih osoba koje su na njima. Važno je utvrditi da li su u vreme snimanja, nage devojke na njima bile maloletne - ističa naš sagovornik koji podseća da policija sumnja da je B. S. fotografisao devojčice i pre gotovo trideset godina analognim foto-aparatom, pre ere digitalnih aparata, o čemu je Kurir juče pisao.

foto: Shutterstock

Policija je, kako saznajemo, pretres obavila i u kući porodice B.S. u selu Gornje Leskovice. Podsetimo, u petak su bili saslušani B. S., kao i bivši i dojučerašnji direktor Petnice Vigor Majić i Nikola Božić, koji su, kako su i sami priznali za medije, imali saznanja da je B. S. problematičan, ali da nisu stupili u kontakt s nadležnim ustanovama.

Ugrožen integritet

Predsednica Upravnog odbora Petnice Tanja Adnađević potvrdila je juče da je "zarad očuvanja integriteta Istraživačke stanice u Petnici, ali i integriteta dosadašnjeg direktora" direktor Nikola Božić, koji je na tu funkciju bio od 1. juna, u utorak podneo ostavku, koju je UO podržao. Istraživačkom stanicom će do izbora novog direktiro upravljati UO.

Adnađevićeva je za RTS rekla da se priprema novi protokol koji bi stanicu učinio bezbednijom.

- Nijedna škola u Srbiji, osim univerziteta, nema proceduru po kojoj bi reagovalo tako da Petnica nije jedinstven slučaj. Naši saradnici su inicirali donošenje dokumenta, koji bi pokrivao pitanja seksualnog uznemiravanja i ponašanja. Užasno je važno da imamo takav dokument i da imamo proceduru. To je pilot-projekat, a uporedo ćemo raditi i edukaciju - istakla je ona.

Kurir.rs

Garantuju bezbednost

Petnica od danas organizuje programe

foto: Ana Paunković

Predsednica UO Petnice Tanja Adnađević izjavila je da može da garantujem da će svaki polaznik biti bezbedan i da će se potruditi da to tako i ostane.

Ona je za K1 televiziju rekla da je većina polaznika potvrdila dolazak na letnje seminare i programe koji već od danas kreću ponovo da se realizuju. Dodala je da je za Petnicu trenutno krizni momenat, iz koga će, veruje, izaći jači, bolji i pametniji:

- Svi smo odgovorni, i ja, jer se nisam dovoljno interesovala, a to je podjednako važno. Ono što sebe pitam je da šta smo mogli da uradimo.