Foto: Profimedia

PRIRODNO

ZNATE LI ŠTA SE DEŠAVA AKO POJEDETE JEDAN LIST ČUVARKUĆE? Evo za šta vam sve ova biljka može poslužiti kao LEK!

Život

Ako se pitate šta je zapravo lekovitu u sadržaju čuvarkuće, odgovor je jabučna i mravlja kiselina.

Ova biljka je svoju primenu našla u narodnoj medicini, a savremena istraživanja su usmerena na polisaharide iz soka čuvarkuće, jer se njima prepisuju delovanja na imunološki sistem, kao i lečenje kancerogenih oboljenja.

foto: Profimedia

Upotreba

Od niza lekovitih dejstava koje čuvarkuća ima, najpoznatije je da je to biljka koja eliminiše višak masnoće iz ušnog kanala. Odatle i drugi naziv ove biljke, uhovnik. Pored toga, sok iz lista čuvarkuće je veoma dobar prirodni lek za oboljenja i povrede kože, čireve, posekotine i opekotine. Takođe, lekoviti sok ove biljke se godinama unazad koristi za uklanjanje kurjih očiju i bradavica, ali i pegica od sunca.

Čuvarkuća ima slično delovanje aloe veri, koja je poznata u lečenju raznih kožnih tegoba.

Ova biljka se smatra jednim od najsigurnijih lekova za širok spektar kožnih bolesti. Zbog antiupalnih i antiseptičkih dejstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.

foto: Profimedia

Najbolji prirodni lek za uhobolju

Čuvarkuća je stari narodni lek za uhobolju, povrede bubne opne i gubitak sluha. Njen sok rastvara višak smole i uopšteno smanjuje bol.

Da bi se njome lečili dovoljno je istisnuti 2 do 3 kapi soka iz lista u uho, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri van uha.

Čuvarkućom možete tretirati:

kurje oko

pegice

rane i čireve

herpes

upalu oka i uha

tvrdu kožu na petama

opekotine i ugrize

Za jačanje organizma i imuniteta

Listove čuvarkuće sameljite u multipraktiku, a potom ih prespite u plastičnu činiju i pomešajte ih s medom. Smesu dobro sjedinite drvenom ili plastičnom kašikom. Zatim, u veću teglu sipajte smesu i zatvorite teglu. Da svetlost ne bi dopirala, celu teglu obložite aluminijumskom folijom. Ostavite teglu da odstoji pet dana u frižideru.

Od šestog dana na prazan stomak uzimajte po dve plastične kašičice smese i narednih dvadesetak minuta ne jedite ništa drugo, već popijte malo vode. Za zdrav organizam je dobro i da svaki dan, na prazan stomak pojedete jedan list čuvarkuće.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Krstarica

Bonus video: