NAJSIMPATIČNIJA BILJKA NA SVETU NIJE LUBENICA, A NIJE NI KRASTAVAC: Lako se gaji i na terasi, plod je koristan i PREUKUSAN! (FOTO)
Foto: Profimedia

prelepo

NAJSIMPATIČNIJA BILJKA NA SVETU NIJE LUBENICA, A NIJE NI KRASTAVAC: Lako se gaji i na terasi, plod je koristan i PREUKUSAN! (FOTO)

Žena -

Ako želite da svoju baštu ili dom obogatite neobičnom i lepom biljkom sa neverovatnim plodovima, razmislite o tome da pokušate da uzgajite meksički mini-krastavac, koji zovu još i mišja lubenica ili kukamelon (melothria scabra).

kukamelon
foto: Profimedia

Kao što verovatno možete da zaključite iz imena, ova biljka izgleda kao neverovatan miks krastavca i lubenice. Plodovi cucamelona spolja izgledaju kao male lubenice, dok iznutra podsećaju na krastavac, a takvog su i ukusa, s tim što imaju i primesu ukusa limete.

Meksički mini-krastavac seje se od aprila do kraja juna/početka jula, a ako se uzgaja i neguje pravilno, prve plodove može da da već za nešto više od dva meseca.

Najbolje je posaditi ga na mestu gde imaju najmanje 8 sati sunca na dan, a pre sadnje zemlju bi trebalo da dopunite đubrivom i šakom organskog gnojiva. Potrebno je redovno ga zalivati i prihranjivati, a iskusni baštovani savetuju da u blizini posadite i neven i kadifu kako bi privukli pčele koje će oprašiti cvetove.

Uzgoj kukamelona sličan je krastavcu, s obzirom da je reč o biljci iz iste porodice, ali je još lakši i bolje rađa. Najbolje je uzgajati kao jednogodišnju biljku. Ove mišje lubenice se beru kada su duge oko 4 centimetra, a preporučuje se da ih berete često kako biste podstakli dobar razvoj biljke.

Uspeva svuda gde ima sunca, a potrebno je im dati potporu s obzirom da rastu u visinu i do 1, 5 metara i daju duge loze. Možete koristiti rešetke i šipke, ali možete ih uzgajati i uz ograde ili baštenske mreže.

Zanimljivo je da se meksički mini-krastavac može uzgajati i na terasi - izaberite saksije koje su široke najmanje 16 centimetara kako bi bilo dovoljno prostora za rast. Takođe, u ovom slučaju treba im omogućiti slobodan pad ka dole.

Mali plodovi kukamelona jedu se poput grožđa ili šljiva, jedan za drugim. Najbolje je jesti ga svež u salatama uz čeri paradajz ili bebi spanać. Neki ljudi ga i kisele, te dobijaju neki vid kornišona. Kulinarski majstori često ih stavljaju i na kanapee.

kukamelon
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./BlicŽena)

Bonus video:

00:14

SVAKOG JUTRA PLIVA KOD BANDŽIJA: Novi snimak rešava misteriju ajkule na Adi Ciganliji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track