Foto: Privatna arhiva

heroji

DRAMA NA TISI: Davljenika izvukli na obalu, mnogi su rekli da mu nema spasa, ali Mićo i Nikola su ipak bili BRŽI OD SMRTI (FOTO)

Srbija

Mićo Kerkez (38) iz Ade i Nikola Jovanić (24) iz Novog Kneževca tihi su heroji čiji podvig zaslužuje ogroman publicitet.

Pre nekoliko dana, uz pomoć još nekoliko osoba, iz ćudljive Tise izvukli su sredovečnog muškarca iz Novog Kneževca i potom ga reanimirali sve dok se nije povratio i počeo normalno da diše. Kad se na obali reke potom pojavila ekipa Doma zdravlja iz Novog Kneževca i preuzela brigu o pacijentu, dežurni lekar i njegove kolege čestitali su spasiocima na dobro obavljenom poslu.

Ništa tog vrelog 10. julskog dana nije slutilo na dramu. Kraj obale su se krčkali kotlići sa ribljom čorbom, a u vodi se rashlađivali kupači.

foto: Privatna arhiva

- Vraćajući se iz Subotice sa sportskog turnira u organizaciju MUP-a kolege iz Novog Kneževca pozvali su nas da svratimo i da se okrepimo. Međutim, u jednom trenutku, kolega je primetio kako čovek pluta. Glava mu je već bila u vodi. Trojica nejakih tinejdžera prvi su mu priskočili u pomoć. Sa obale je potom potrčao i u reku skočio mladić. On je davljenika i dovukao do obale. Za njim smo skočili moj kolega iz Sente i ja. Prihvatili smo utopljenika i izvukli na obalu - opisuje Kerkez dešavanja u vodi.

foto: Privatna arhiva

Drama je prema njegovim rečima tek usledila.

- Čovek je već bio poplaveo, a neki od prisutnih sa žaljenjem su konstatovali da mu nema spasa. Tako nismo mislili momak čije ime ne znam i ja. On je radio masažu srca, a ja veštačko disanje. Po nekoj mojoj proceni, reanimirali smo ga nešto duže od pet minuta, sve dok nije došao sebi - ispričao je Kuriru policijski službenik rodom iz Banatskog Velikog Sela koji već 19 godina službuje u Adi.

foto: Privatna arhiva

Hrabri policajac Kerkez od nas je saznao i identitet drugog spasioca. To je Nikola Jovanić (24) iz Novog Kneževca.

Starešine čestitale policajcu

Pretpostavljeni su pohvalili policijskog službenika iz Ade, a na herojskom činu čestitale su mu brojne kolege. Mićo Kerkez već se inače jednom našao u situaciji da reanimira povređenu osobu:

- Drugar mi je nastradao u saobraćajnoj nesreći, ali nisam uspeo da mu pomognem jer su povrede vrata bile fatalne. Sad je bilo drugačije. Nema većeg priznanja od saznanja da ste nekome spasli život - kaže Kerkez.

- Čim sam primetio da utopljenika održavaju tinejdžeri bez razmišljanja sam potrčao, skočio u reku i zaplivao prema njima. Zajedno smo ga sa policajcima izvukli iz Tise, a onda pristupili reanimaciji - skromno potvrđuje Jovanić.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je dobar plivač.

-.Odličan sam plivač. Svakodnevno sam na Tisi. Iako je naizgled pitoma Tisa je ćudljiva reka. Svake kupališne sezone u ovom delu dolazi do utapanja. Neplivačima, ali i onima koji nisu sigurni u sebe, ne preporučujem da ulaze u Tisu. Ovoga puta izbegnuto je najgore - priznaje mladi keramičar iz Novog Kneževca.

(Kurir.rs/S.U.)