Foto: Nikola Anđić

BEZ STIDA

DERIKOŽE! DOM IZ PAKLA JE USLOVLJAVAO PORODICE ČAK I ZA KUPANJE POKOJNIKA: To su naplaćivali 5 puta skuplje - čak 150€!

Cena ove usluge preko Javnog komunalnog preduzeća "Pogrebne usluge" je čak pet puta manja

Društvo
> 10:15h

Dom za stare "Holidej haus" na Petlovom brdu ne samo da je, prema tvrdnjama sagovornika Kurira, zanemarivao korisnike već je i članove njihovih porodica pelješio tako što ih je ugovorima obavezao da im u slučaju smrti korisnika plate čak 150 evra, i to samo za troškove "pripreme pokojnika"!

foto: Privatna Arhiva

Naime, Kurir je došao u posed ugovora koji su potpisivali ljudi koji su svoje najmilije smeštali u ovaj dom. Pored stanarine od 350 evra i obaveznog depozita od 100 evra, ovo je još jedna od začkoljica i način da porodica Milovanović, koja, osim doma za stare, drži i pogrebno preduzeće "Testamentum" i privatni medicinski prevoz "Farma medika", zaradi dodatni novac.

U jednom od tih ugovora do kojeg je Kurir došao piše i da se davalac usluge obavezuje da će korisniku pružiti, između ostalog, i uslugu "pozivanja isključivo nadležne pogrebne službe sa kojom "Holidej haus" ima sklopljen ugovor, kao i najuže rodbine u slučaju smrtnosti korisnika". Tu se potom navodi da je takav ugovor sklopljen zbog hitnosti preuzimanja preminulog iz objekta u kom obitava veliki broj korisnika.

- Ukoliko se ugovarač odluči za drugu pogrebnu uslugu, ima da isplati troškove pripreme pokojnika u iznosu od 150 evra ustanovi socijalne zaštite "Holidej haus" - piše u ugovoru.

Inače, cena ove usluge preko beogradskog JKP "Pogrebne usluge" čak je pet puta manja! Prema njihovom poslednjem cenovniku, spremanje umrlog u stanu ili kapeli košta 3.821 dinar.

foto: Printscreen/beogradskagroblja.rs

Podsetimo, nakon pisanja Kurira o zanemarivanju korisnika ovog doma, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je izdalo rešenje o zabrani rada "Holidej hausa" na Petlovom brdu na šest meseci i iseljavanju svih korisnika. Slučaj je dospeo i do Drugog osnovnog javnog tužilaštva, koje je dalo nalog policiji da sasluša direktorku doma Aleksandru Milovanović i socijalnu radnicu te ustanove Jelicu P. zbog sumnje da se u toj ustanovi nezakonito postupalo sa štićenicima.

Direktorka Aleksandra Milovanović se, kako saznajemo, u međuvremenu vratila u Srbiju iz inostranstva, ali na pitanje Kurira da li se javila nadležnom tužiocu u cilju davanja izjave, nije nam dala odgovor.

Kurir.rs / Suzana Trajković