ISTRAGA U STARAČKOM DOMU: Policija saslušava direktorku DOMA IZ PAKLA i dva korisnika pronađena u podrumu!
Traži je policija Direktorka doma Aleksandra Milovanović, Foto: Nikola Anđić, Kurir, Privatna Arhiva

Tužilaštvo dalo nalog policiji

ISTRAGA U STARAČKOM DOMU: Policija saslušava direktorku DOMA IZ PAKLA i dva korisnika pronađena u podrumu!

Društvo -

Pored direktorke staračkog doma „Holidej haus“ Aleksandre Milovanović, tužilaštvo je naložilo i saslušanje socijalne radnice te ustanove zbog sumnje da se nezakonito postupalo sa štićenicima

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu dalo je nalog policiji da sasluša direktorku privatnog staračkog doma „Holidej haus“ na Petlovom brdu Aleksandru Milovanović i socijalnu radnicu te ustanove Jelicu P., zbog sumnje da se u toj ustanovi nezakonito postupalo sa korisnicima!

Osim njih dve, kako saznajemo, nadležni bi trebalo da saslušaju i dvoje stanara koji su, tokom inspekcijskog nadzora, zatečeni u podrumskim prostorijama.

- Tužilaštvo je poslalo dopis nadležnoj policijskoj stanici da prikupi sva potrebna obaveštenja, kako bi se utvrdilo da li je u toj ustanovi bilo zlostavljanja i mučenja pacijenata, ili njihovog zanemarivanja na bilo koji drugi način - potvrđeno je za Kurir.

Van zemlje

Direktorka doma i socijalna radnica, koje su, prema informacijama Kurira, van zemlje, moraće da odgovore na brojna pitanja uključujući i ona da li su ljudi koji su platili boravak bili mučeni, vezivani i držani bez hrane i vode, na šta sumnjaju njihove porodice.

Pošto budu prikupljeni svi dokazi, tužilaštvo će proceniti da li ima elemenata za pokretanje krivičnog postupka, kao i protiv koga.

Sumnjivo   Podrum u kome su  držani korisnici
Sumnjivo Podrum u kome su držani korisnicifoto: Nikola Anđić

Inače, kako je Kurir već pisao, u pomenutom domu postojale su prostorije u koje su pojedini štićenici navodno zaključavani, a prema tvrdnjama sagovornika našeg lista, korisnici doma su tamo mučeni, vezivani, izgladnjivani i drogirani sedativima, nakon čega su neki i umrli.

Reagujući na seriju tekstova našeg lista o hororu koji su štićenici tog doma navodno preživljavali, hitno je reagovalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja s ministarkom Darijom Kisić Tepavčević na čelu. Nakon što su njihovi inspektori izvršili nadzor, ovo ministarstvo je 12. jula donelo rešenje o zatvaranju doma i iseljenju svih korisnika u roku od sedam dana od prijema rešenja.

Podsetimo, inspekcija socijalne zaštite je nakon izvršenog vanrednog inspekcijskog nadzora u navedenom privatnom domu utvrdila propuste u radu, odstupanja od standarda usluge i kršenje ljudskih prava korisnika, zbog čega je kao hitnu meru donela rešenje o zabrani rada na šest meseci.

Zabrana rada

O zabrani rada domu na Petlovom brdu Ministarstvo rada je odmah obavestilo i Centar za socijalni rad Rakovica, odakle su za Kurir poručili da će učestvovati u eventualnom zbrinjavanju korisnika.

„HOLIDEJ HAUS“

Iseliće korisnike do nedelje

Ekipa Kurira i juče je bila ispred doma „Holidej haus“ na Petlovom brdu u želji da se raspitamo kad će ustanova biti zatvorena a korisnici iseljeni, prema rešenju inspektora socijalne zaštite. Budući da je dom zatvoren, osoba koja nam se javila na interfon nam je na postavljena pitanja rekla da će iseljenje korisnika „najverovatnije biti završeno do nedelje“. Podsetimo, svi korisnici ovog doma moraju biti iseljeni iz te ustanove do 20. jula budući da su ovlašćene osobe u utorak preuzele rešenje o zabrani rada doma na šest meseci.

Kurir.rs/ Jelena Spasić Foto: Nikola Anđić, Kurir, Privatna Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja