ŠTA KAŽE ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Evo pod kojim uslovima može da se uvede obavezna imunizacija!
Foto: Tanjug/Tanja Valič

istražujemo

ŠTA KAŽE ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Evo pod kojim uslovima može da se uvede obavezna imunizacija!

Društvo -

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti načelno predviđa mogućnost obavezne vanredne imunizacije za sva lica ili za odredene kategorije, poput, na primer, zdravstvenih radnika, ali, kako se navodi u zakonu, obavezna vakcinacija mora biti u skladu sa preporukama SZO!

Skupština Srbije usvojila je u u novembru 2020. izmene zakona kojim se u članu 33. u slučaju pojave epidemije zarazne bolesti, "može odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti".

vakcina, korona
foto: Shutterstock

Obaveznu i preporučenu vanrednu imunizaciju, kako se navodi, naređuje ministar zdravlja, u skladu sa preporukama SZO, na predlog Zavoda uz saglasnost nadležne komisije.

Milan Antonijević, advokat i aktivista za ljudska prava, kaže za Kurir da zakoni koji se bave sprečavanjem širenja zaraznih bolesti i te kako daju prostora za mnogo oštrije mere nego što su sada, pa čak i podrazumevaju obaveznu vakcinaciju svih kategorija.

Milan Antonijević
foto: Marina Lopičić

- Vrlo je značajna i presuda Evropkog suda za ljudska prava, kojem su se obratili roditelji i deca iz Češke koja nisu primljena u vrtiće zbog nevakcinisanja, i gde je sud doneo odluku da je moguće uvoditi obaveznu vakcinaciju. Ova odluka stvara novu sudsku praksu. U slučaju epidemije radi se o interesu cele zajednice i o solidarnosti - kaže Antonijević, koji smatra da bi obavezu vakcinacije potencijalno prvo trebalo uvesti za zdravstvene radnike:

- Lekar se obavezao, polažući zakletvu, da će sve raditi za dobrobit pacijenata i on je radeći sa ranjivim kategorijama dužan da ih zaštiti tako što će biti vakcinisan. Nakon toga, ako se ne postigne puni efekat obavezna vakcinacija se može uvesti i za celokupno stanovništvo.

I Dragana Maletić, specijalista zdravstvenog prava KCS istakla je da postoji pravni okvir za obaveznu imunizaciju.

- Svaki pacijent ima pravo da slobodno odlučuje o svemu što se tiče njegovog života i tela, ali to pravo nije bezuslovno i ograničeno je jednakim pravima drugih pacijenata - rekla je, dok je Vladica Ilić, pravnik Beogradskog centra za ljudska prava rekao da Ustav načelno kaže da se ljudska prava mogu ograničiti, ako se to dopušta u obimu neophodnom da se svrha ograničenja zadovolji u demokratskom društvu.

(Kurir.rs/R.K.)

Rastu brojke

Novih 156 obolelih

U Srbiji je za 24 časa, od 8.618 testiranih, potvrđeno još 156 novoobolelih osoba od kovida 19, a preminula je jedna osoba. Na respiratorima se nalazi sedamn obolelih, a hospitalizovano je 289 pacijenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track