Foto: Printscreen/covid19.rs, Shutterstock

poslednji podaci

KORONA NE POSUSTAJE: Danas 792 novozaražena, tri pacijenta preminula

Društvo
> 15:08h

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 11.411 građana, a 792 je novozaraženo.

Preminula su tri pacijenta, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 17 obolelih.

foto: Printscreen/covid19.rs

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirana su 10.663 građana, a 752 su bila pozitivna na kovid. Preminula su četiri pacijenta, a na respiratorima se nalazilo 15 obolelih.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba rekao je za Kurir da "obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika može lako da se uvede u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a odluku o tome donosi ministar zdravlja na predlog Republičke stručne komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti."

Mi iz medicinskog dela kriznog štaba obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika tražimo još od marta, a odluka o tome zavisi od političke volje - rekao je dr Tiodorović.

On objašnjava da vakcinacija protiv korone treba da bude obavezna za sve koji rade u zdravstvu a dolaze u dodir s pacijentima, kao što su i servirke, higijeničarke i drugo tehničko osoblje.

- Ne sme da bude dileme o obaveznoj vakcinaciji u zdravstvu. To je jedini način da sprečimo da se ljudi zaraze tamo gde dolaze zbog druge bolesti. Svako ko ide na operaciju ili neki drugi tretman mora da ima negativan PCR ili dokaz da je vakcinisan i sad treba da ga inficira neko ko treba da brine o njegovom zdravlju. Zar su Francuska i Italija nedemokratske zemlje zato što su uvele obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika - ističe Tiodorović.

(Kurir.rs)