DR TIODOROVIĆ ZA KURIR: Obavezna vakcinacija medicinara zavisi od političke volje. I TREBA DA JE DONESE MINISTAR ZDRAVLJA
Foto: TV Prva printscreen

IMA NAČINA DA SE REŠI I OVO

DR TIODOROVIĆ ZA KURIR: Obavezna vakcinacija medicinara zavisi od političke volje. I TREBA DA JE DONESE MINISTAR ZDRAVLJA

Društvo -

Obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika može lako da se uvede u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a odluku o tome donosi ministar zdravlja na predlog Republičke stručne komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti. Mi iz medicinskog dela kriznog štaba obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika tražimo još od marta, a odluka o tome zavisi od političke volje - kaže za Kurir epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba.

On objašnjava da vakcinacija protiv korone treba da bude obavezna za sve koji rade u zdravstvu a dolaze u dodir s pacijentima, kao što su i servirke, higijeničarke i drugo tehničko osoblje.

VMC Karaburma, Nova godina, zdravstveni radnici, doček
foto: Prinstcreen Facebook

- Ne sme da bude dileme o obaveznoj vakcinaciji u zdravstvu. To je jedini način da sprečimo da se ljudi zaraze tamo gde dolaze zbog druge bolesti. Svako ko ide na operaciju ili neki drugi tretman mora da ima negativan PCR ili dokaz da je vakcinisan i sad treba da ga inficira neko ko treba da brine o njegovom zdravlju. Zar su Francuska i Italija nedemokratske zemlje zato što su uvele obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika - ističe Tiodorović.

PROTIV OVIH ZARAZNIH BOLESTI SE VAKCINIŠU ZDRAVSTVENI RADNICI

1. hepatitis B 2. grip 3. male boginje 4. rubela 5. zauške 6. difterija 7. veliki kašalj 8. meningokokna bolest 9. varičela 10. druge zarazne bolesti prema epidemiološkim indikacijama

* Izvor: Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti

Podseća i da po pravilniku o obaveznoj i preporučenoj imunizaciji protiv zaraznih bolesti, zdravstveni radnici moraju da budu vakcinisani protiv hepatitisa B, tuberkuloze i drugih zaraznih bolesti. Svi koji obavljaju krvave intervencije, od injekcija do operacija, moraju da prime vakcinu protiv hepatitisa B. Svi u zdravstvu koji rade s decom a nisu imunizovani moraju da dobiju MMR vakcinu. Isto tako u pravilniku može da bude i korona - ističe Tiodorović.

Dodaje i da obavezna vakcinacija ne može da se uvede za neku drugu oblast ili profesiju, poput prosvete, trgovine i ostalih, jer je vakcinacija u Srbiji preporučena.

SELEKTIVAN PRISTUP NASTAVI

Tiodorović smatra da mora da postoji selektivan pristup u merama kada je reč o školskoj godini: - Ono što pustite u Beogradu ili njegovoj opštini Stari grad, koja ima više od 75 odsto vakcinisanih, ne može biti u Novom Pazaru ili Tutinu, gde je jedva 17-20 odsto pelcovanih, kao i Lajkovcu i Ljigu. U sredinama gde je loš obuhvat moraju da razmišljaju kako će ići školska godina. Prva četiri razreda u celosti da idu na nastavu, uz obavezne maske, a stariji da se dele u manje grupe i kombinuju sa onlajn, pa svaki drugi dan ili svake nedelje da menjaju način nastave. To mora lokalna zajednica da proceni.

(Kurir.rs / J. S. Spasić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track