Foto: Stefan Stojanović MONDO, Ana Paunković

ISTRAGA

PARE UPRLJANE KOKAINOM! Deset novčanica iz klana Velja Belivuka nasumično izabrano, NA SVAKOJ PRONAĐENA DROGA!

Pare pronađene kod Veljka Belivuka jednog od vođe zloglasnog klana su poslate na veštačenje, a deset novčanica izabrano je nasumično i na svima nađeni tragovi droge - kaže izvor Kurira.

Crna Hronika

Policija je prilikom veštačenja novčanica pronađenih u stanu Veljka Belivuka, vođe kriminalnog klana koji se tereti za teška krivična dela, pronašla tragove kokaina, saznaje Kurir.

Ovo otkriće je potvrda sumnji istrage da se klan bavio i trgovinom narkotika među kojima je bio i kokain. Početkom februara uhapšeni su Veljko Belivuk i Marko Miljković kako i ostali članovi njihovog klana, a prilikom pretresa iz više njihovih štekova zaplenjeno je 370.000 dinara, 32.000 evra i manja količina dolara i franaka.

Pranje novca

- U stanu Velje Nevolje pronađena je određena količina evra. Novac je odmah poslat na vestačenje, a deset novčanica izabrano je nasumično i na svim su nađeni tragovi kokaina. Ovo je očekivan rezultat, jer narko-mafija prilikom merenja, prepakivanja narkotika i dalje distribucije u istim prostorijama drži i novac koji se prebrojava jer ih donose dileri sa terena i tako ostaju tragovi - kaže za Kurir izvor iz istrage i dodaje:

- Od početka istrage sumnja se da se ova kriminalna grupa pored poslova obezbeđenja, reketiranja i zelenašenja, bavila i prodajom i distribucijom narkotika koje su kako se sumnja, dobijali u velikom količinama od crnogorskog kavačkog klana. Od ovog posla oni su, kako se veruje, zaradili ogroman novac, deo je u štekovima, a deo su ulagali u razne poslove kako bi ga oprali. Taj novac su preko raznih firmi ubacivali u legalne tokove, najčešće u kupovinu nekretnina.

Mešanje droge

U optužnici koja je početkom avgusta podignuta protiv 32 člana ove kriminalne grupe opisuje se i način na koji su "obrađivali" i rasturali narkotike.

- Klan je osumnjičen da je drogu najviše držao u šteku na stadionu Partizana u Humskoj, gde je razblaživana i mešana s drugim supstancama kako bi na taj način povećali njenu kolicinu, a samim tim i zaradu. Kokain su "seckali" sa kofeinom i benzokainom. Na stadionu u Humskoj to je bio glavni zadatak optuženog Alekse Šejica. On je, kako se navodi u optužnici, dobijao po 100 evra po turi za ovaj posao, kao i sobu na stadionu u kojoj je spavao. Drugi pripadnik ovog klana koji je imao zaduženje da čuva i distribuira drogu bio je Vladimir Dimitrijević. On je, kako je sam priznao, od Belivuka dobio kriptovani telefon - navodi se u optužnici, a preneli su mediji.

Štek na groblju

- Dostavljana mi je droga po kilo u PVC foliji i ostavljana u mom "fijat puntu" nedaleko od servisa kojim držim u Braće Jerković. Kokain sam držao u kući u garaži i po nalogu Belivuka sam na 500 grama dodavao 50 grama baze. Pakovao u 50 ili 100 grama i prevozio na dogovoreno mesto. Dobio sam ukupno 12.000 evra lično od Belivuka - rekao je Dimitrijević. On je od početka 2020. godine do 4. februara ove godine, a kada su usledila hapšenja prepakovao najmanje osam kilograma kokaina. Ostavljao je kokain na raznim mestima, najčešće po automobilima, ali i na centralnom groblju.

Razblaživanje narkotika

Milioni evra zarade

Prepakivanje i razblaživanje droge donosi ogromnu zaradu u lancu prodaje. Na ulicama gram kokaina košta od 50 do 100 evra, u zavisnosti od čistoće, a narko-mafija na tome zarađuje milione evra.

Paketi droge

Zgrabi šta možeš

Policija je prilikom hapšenje klana Veleje Nevolje pronašle paketa kokaina. Na slikama koje su objavljne u medijima, na jednom paketu napisani su inicijali poznate modne marke "Luj Viton", drugi paket kokaina je izazvao veću pažnju i zaintrigirao javnost - šta znači KÇK? Ova skraćenica je nastala od albanskog izraza "Kap Ça të Kapësh" i znači "zgrabi šta možeš", a u upotrebu ga je uveo albanski premijer Edi Rama kada je 2019. godine pričao o navodnoj kriminalnoj organizaciji unutar albanskog pravosuđa.

(Kurir.rs - Ekipa Kurira)