BELIVUK BIO VUKODLAK, MILJKOVIĆ MILJAKOVAC, A LALIĆ LUZER! Otkrivamo kodna imena klana u AKCIJI "OTIMAČ"!
Foto: Kurir, MUP RS

POlicijska operacija

BELIVUK BIO VUKODLAK, MILJKOVIĆ MILJAKOVAC, A LALIĆ LUZER! Otkrivamo kodna imena klana u AKCIJI "OTIMAČ"!

Crna Hronika -

Veljko Belivuk i Marko Miljković u policijskoj akciji pod nazivom "Otimač", tokom koje su se prikupljali dokazi protiv njih pre nego što su uhapšeni 4. februara, imali su kodna imena Vukodlak i Miljakovac! Akcija u kojoj je u februaru razbijena kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića dobila je naziv "Otimač", a policajci su i svakom osumnjičenom dali kodno imeKako izvor Kurira otkriva, policija, BIA i Specijalno tužilaštvo mesecima su prikupljali dokaze i vršili operativnu obradu, a samo je mali broj ljudi znao da je Vukodlak zapravo Velja Nevolja, a Miljković Miljakovac.

Ripotek, vikendica, Kuća
foto: Zorana Jevtić

- Predistražni postupak, tokom kog su prikupljeni ključni dokazi neophodni za hapšenje i procesuiranje, vodio se u najstrožoj tajnosti. Postojala je velika bojazan, s obzirom na njihove kontakte i veze i kada su u pitanju istražni organi, pre svih policija i kontakti u bivšim strukturama, da ništa ne procuri. Hapšenje dva inspektora koja su radila na konkretnom slučaju najbolje pokazuje da je ovaj strah bio opravdan - kaže sagovornik Kurira.

Marko Miljković
foto: Dado Đilas

Prikupljanje dokaza

On objašnjava da je pre hapšenja tek mali broj uključenih u prikupljanje dokaza znao koji nadimak je zapravo za koju osobu i na razotkrivanju koje grupe se radi.

- Veljko Belivuk imao je kodno ime Vukodlak, Marko Miljković Miljakovac, Marko Budimir je bio Fontana. Aleksandar Vučeljić tokom opservacije bio je Duomo, što u prevodu znači „katedrala“, a Vlade Draganić, koji im je ustupio kuću u Ritopeku, Jatak - otkriva naš sagovornik.

Boris Karapandžić
foto: Privatna Arhiva

On podseća da se u vreme kada su prikupljani dokazi još uvek pouzdano nije znalo da je Draganićeva kuća bila prava klanica i mučilište za žrtve. U njoj su, podsetimo, kako se sumnja, ubijeni, a potom iskasapljeni i samleveni u industrijskoj mašini za mlevenje mesa Milan Ljepoja, Zdravko Radojević, Goran Veličković, Lazar Vukićević i Aleksandar Gligorijević.

Koristili i pseudonime

Na Skaju se zvali Soprano, Kratos, Born i Fidel

Osim policije, tajne nadimke pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka davali su i sami sebi, i to na tajnoj aplikaciji za komunikaciju, poznatoj po imenu Skaj. Kada su istražitelji uspeli da otvore telefone, došli su do komunikacije pripadnika klana, ali i do njihovih nadimaka.

- Na Skaju, koji su koristili za međusobnu komunikaciju, Belivuk je koristio nadimak Soprano, Miljković je bio Kratos, po popularnom liku iz kompjuterskih igrica, simbolu uništenja. Vođa kavačkog klana, odbegli Radoje Zvicer, imao je nadimak Born, a njegov „kolega“ Slobodan Kašćelan - Fidel i Stari - podseća sagovornik Kurira.

- Ozbiljna istraga i brojni dokazi bili su prikupljeni još kada su u januaru, po povratku iz Crne Gore, Belivuk i Miljković zadržani na beogradskom aerodromu. Tada su njima, ali i onima koji su ih čekali kao obezbeđenje, oduzeti mobilni telefoni. Bilo je jasno da je hapšenje pitanje dana. Pod operativnom obradom bili su i drugi visokopozicionirani članovi - kaže on i dodaje:

- Nikola Spasojević, za kog se sumnja da je prao novac, ali i održavao Instagram stranice, bio je Dorijan, Boris Karapandža - Bokal, Nikola Stefanović

- Bavarija, a stručnjak za informacione tehnologije, koji je postao surovi ubica i sa Belivukom se fotografisao tokom zločina, Srđan Lalić, imao je kodno ime Luzer - prvi put priča naš sagovornik.

Operativna obrada

Davanje kodnih imena akcijama, ali i ljudima, kako kaže, nije neuobičajeno i osmišljavaju ih operativci koji na njima rade. - U konkretnom slučaju, „Otimač“ je logičan naziv policijske akcije jer, kada se krenulo sa istragom, sumnjalo se da ova kriminalna grupa otima ljude. Da ovako zverski postupaju sa njima, tada se nije ni naslućivalo - objašnjava on.

Mile Luković Kum, Dušan Spasojević Šiptar
foto: Privatna Arhiva

Najpoznatija akcija "Sablja" isekla "zemunce" Najpoznatija policijska akcija u Srbiji do sada bila je "Sablja", sprovedena posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003, i zvanično je trajala duže od mesec dana. Tokom nje, uništen je čuveni zemunski klan, čiji su pripadnici pohapšeni, a vođe Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum ubijeni. - Posle akcije "Sablja" zemunski klan je prestao da postoji - podseća sagovornik Kurira i navodi da po mnogo čemu ta akcija podseća na akciju "Otimač", u kojoj je pritvoren Belivukov klan.

(Kurir.rs/Ekipa Kurira/foto Privatna arhiva, MUP Srbije, Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track