Foto: Nemanja Nikolić

Pomiritelj

USTOLIČENJA NA CETINJU ĆE BITI ALI BEZ NARODA Abazović prvo hteo da protera Joanikija, pa mu pohvalio potez: Pametniji popušta!

Mitropolit će biti ustoličen u Cetinjskom manastiru uz prisustvo patrijarha Porfirija, a kako se ne bi dizale tenzije neće biti organizovan svenarodni sabor ispred svetinje

Politika

Mitropolit Joanikije biće definitivno ustoličen na Cetinju 5. septembra uz prisustvo patrijarha Porfirija i crkvenih velikodostojnika, ali bez naroda ispred manastira, kako se ne bi podizale tenzije, odlučeno je juče u Mitropoliji.

Ranije juče građanski pokret URA Dritana Abazovića, potpredsednika crnogorske vlade, pozvao je Mitropoliju crnogorsko-primorsku da se ustoličenje ne održi na Cetinju, pod izgovorom zaštite svih građana i eliminisanja podela među crnogorskim državljanima. Ipak, posle saopštenja MCP da svenarodnog sabora neće biti, Abazović je promenio ploču i priznao da, kako je rekao, „pametniji popušta“.

Politizovanje

Mitropolija je, naime, odlučila da ustoličenje bude na Cetinju, u prisustvu patrijarha Porfirija, ali bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira.

Kako se navodi, ta odluka je doneta jer Mitropolija želi da da „maksimalan doprinos miru i stabilnosti Crne Gore, poštujući epidemiološke mere“.

Skupština Cetinja

Odustanite ili idite u drugi grad

Skupština Cetinja usvojila je juče zaključke kojima pozivaju SPC da odustanu od ustoličenja mitropolita Joanikija najavljenog za 5. septembar u Cetinjskom manastiru. Skupština je predložila da se odustane od ustoličenja ili da se održi u drugom gradu, a policiju su pozvali da zabrani ustoličenje na Cetinju. Za zaključke su glasala 23 odbornika, prenose crnogorski mediji.

- Ne razumemo, ali ne osporavamo pravo nekih građana Crne Gore da nastavak ove, očigledno vekovne i dobro utemeljene crnogorske tradicije doživljavaju kao atak na Crnu Goru, njenu slobodu i slično. U najavljenoj cetinjskoj svečanosti nema nijedan novi detalj koji bi se kosio s dosadašnjom osveštanom crkvenom praksom u Crnoj Gori, pa je neprihvatljivo i neopravdano da se ovom verskom činu pripisuje bilo kakav politički karakter, kako to čine pojedini partijski aktivisti, koji ovih dana podižu tenzije među braćom i prednjače u javnim protestima protiv ustoličenja, pokušavajući da crkvi i njenom vernom narodu ugroze i ospore osnovno ljudsko pravo i slobodu vere - navodi se u saopštenju MCP i dodaje:

- Neka se ovim svečanim činom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija useli mir i duhovna radost u svako srce, u svaki dom i porodicu, i verujuću i neverujuću, i u one koji nas mrze i u one koji nas vole. Da se manje svađamo, a što više razgovaramo, da jedni druge čujemo i razumemo, a onda da se bratski zagrlimo i izmirimo.

foto: BOJANA CUPIC beta

U duhu pravoslavlja

Potpredsednik vlade Dritan Abazović pozdravio je odluku.

- Pozdravljam odluku MCP da umanji kapacitet čitavog događaja i na taj način sigurno je doprinela i miru i stabilnosti. Mislim da je u duhu pravoslavlja, ne želeći bilo koga da podučavam bilo čemu, da se širi ljubav i solidarnost među ljudima i često bez ikakvih potreba imamo želju ili volju da naelektrišemo društvo - kazao je Abazović.

Poručio je da bi to trebalo da bude svečani događaj:

- U tom pravcu mi deluje ta odluka, po onoj narodnoj - pametniji popušta.

Jovan Mladenović