DVOSTRUKA IGRA: Krivokapić kaže da će biti ustoličenja, a njegova saradnica prva na mitingu protiv Joanikija
Foto: Beta, Nemanja Nikolić, Instagram

TENZIJE U CRNOJ GORI

DVOSTRUKA IGRA: Krivokapić kaže da će biti ustoličenja, a njegova saradnica prva na mitingu protiv Joanikija

Crna Gora -

Iako je na sednici Veća za nacionalnu bezbednost odlučeno da premijer razgovara s čelnicima Mitropolije o svečanosti na Cetinju, sumnju u njegove časne namere budi Kana Tomašević, koja se hvali okolo slikama s protesta

Ustoličenje novog mitropolita Joanikija održaće se na Cetinju 4. i 5. septembra, a premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić obaviće razgovor s čelnicima Mitropolitije u vezi sa organizovanjem ovog čina, odlučeno je juče na sednici Veća za nacionalnu bezbednost.

Međutim, dok Krivokapić šalje poruke da nije popustio pred pritiscima DPS i sledbenika nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, njegova bliska saradnica Kana Tomašević jedna je od glavnih na protestima protiv ustoličenja Joanikija na Cetinju, pa se nameće pitanje kako će se ova kontradiktornost crnogorskog državnog vrha na kraju završiti.

Zauzet stav

Prema pisanju crnogorskog portala Borba, na sednici Veća je dogovoreno da se ispoštuje stav Mitropolije, te da ako budu mišljenja da narod treba da prisustvuje ustoličenju, policija će učiniti sve da obezbedi taj skup. Jedna od tema na sednici bila su dešavanja na Cetinju prethodnog dana (skup komita i Dedeićevi sledbenici), te dalji potezi u organizaciji ustoličenja novog mitropolita.

- Zauzet je stav da se obave konsultacije s Mitropolijom i donese zajednička odluka vezano za 4. i 5. septembar. Ako Mitropolija proceni da narod treba da bude prisutan na ustoličenju mitropolita Joanikija, onda će to tako i biti. ANB i policija su izneli svoje mišljenje vezano za pomenuti događaj, ali je odlučeno da se obavi razgovor između premijera Krivokapića i Crkve - piše Borba.

Kontradiktorno

I možda bi se i stekao utisak da državni vrh Crne Gore nije popustio pred pretnjama simpatizera DPS da nisu procurile u javnost slike državne funkcionerke na skupu protiv ustoličenja mitropolita. Kana Tomašević je jedna od najbližih saradnica Milojka Spajića, ministra finansija - na mestu je šefa Direkcije za prvi nivo kontrole u Ministarstvu finansija.

Pored toga, već izvesno vreme se šuška da je za nju obezbeđeno neko visoko mesto u stranačkoj hijerarhiji partije koju prave Krivokapić i Spajić.

USLOVI

Ministarka zdravlja i Mitropolija dogovorili se o merama protiv korone

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović i predstavnici MCP dogovorili su se uslovima pod kojima je moguće epidemijski kontrolisano održati ustoličenje mitropolita na otvorenom prostoru, piše Borba.

Uslov je da svi prisutni ispunjavaju makar jedan od navedenih uslova: da su potpuno vakcinisani ili makar vakcinisani jednom dozom protiv kovida 19, da poseduju negativan PCR tekst (ne stariji od 72 sata), da poseduju dokaz da je osoba preležala kovid (da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa), daa poseduje negativan brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira Foto: Beta, Nemanja Nikolić, Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track