PRITISCI NE PRESTAJU: Joanikija po svaku cenu proteruju s Cetinja, moguće ustoličenje u Podgorici?
Na meti Mitropolit Joanikije, Foto: Profimedia, Nemanja Nikolić

TENZIJE U CRNOJ GORI

PRITISCI NE PRESTAJU: Joanikija po svaku cenu proteruju s Cetinja, moguće ustoličenje u Podgorici?

Crna Gora -

Gde će se održati ovaj čin, definitivno će se znati posle još jedne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, a zbog bezbednosnih rizika još nije poznato ni da li će prisustvovati patrijarh Porfirije

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koje je zakazano za 5. septembar na Cetinju, može da bude premešteno i na drugo mesto, najverovatnije u Podgoricu, zbog velikih tenzija i višednevnih protesta crnogorskih nacionalista i pristalica predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i nepriznate CPC, koju vodi Miraš Dedeić.

To je za Kurir potvrdio poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu, a koji je prisustvovao sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

Procene

- Razmatrali smo situaciju na sednici Saveta. Zasad nije doneta nikakva odluka, samo smo procenjivali situaciju i treba mitropolitu da predočimo sve, a nakon toga će se odlučiti da li će ustoličenje eventualno biti premešteno u Podgoricu. To će se znati nakon sledeće sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koja bi trebalo da se održi do kraja meseca ili početkom septembra - rekao je Knežević za Kurir.

Lično smatra, kako kaže, da ustoličenje treba da bude na Cetinju, kako je i planirano.

Cetinje, protest
foto: FoNet/AP

- Treba da se održi na Cetinju i da se svima koji žele da budu prisutni to omogući, naravno, uz poštovanje svih epidemioloških mera. S druge strane, i oni se protive i žele da protestuju zbog toga, takođe to treba omogućiti, ali poštujući zakon, da protest bude prijavljen i da se zna ko su organizatori - zaključio je Knežević.

Zbog sveopštih tenzija i napete bezbednosne situacije još je nepoznanica i da li će patrijarh srpski Porfirije moći da prisustvuje ustoličenju, piše crnogorski portal Borba.

Kako je za taj portal potvrđeno u Patrijaršiji, u toku je analiza bezbednosne procene.

- Do kraja nedelje bi situacija trebalo da bude jasnija, odnosno biće završena bezbednosna procena za dolazak patrijarha Porfirija. Njegova želja za dolazak u Crnu Goru na taj sveti i svečani čin nije sporna, ali ipak se mora voditi računa o njegovoj bezbednosti - kazao je izvor Borbe.

Smirivanje tenzija

Istovremeno, zbog zaoštravanja atmosfere reagovale su i američke vlasti koje su izrazile zabrinutost zbog „zaoštravanja retorike“ u vezi sa ustoličenjem mitropolita Joanikija i pozvale sve u Crnoj Gori da rade na smirivanju tenzija.

- Ohrabrujemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC da blisko sarađuju po pitanju lokacije ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, a da bezbednost građana bude iznad svega - naveo je neimenovani portparol Stejt departmenta, a preneo Glas Amerike. Stejt department je ocenio da je Crna Gora „prepoznata kao raznolika i tolerantna zemlja“ i da bi svi „građani trebalo da urade svoj deo da poštuju tu ponosnu tradiciju“.

- Pozivamo sve, građane, političke i verske lidere, da rade na smirivanju tenzija - rekao je portparol američkog MSP.

Prema njegovim rečima, SAD podržavaju verske slobode, uključujući i pravo pojedinaca da slobodnu praktikuju svoju veru.

ABAZOVIĆ TVRDI

Garantuju bezbednost

Potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović poručio je da država garantuje da će bezbednosna situacija biti mirna i nakon 5. septembra, za kada je zakazano ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru.

- Državni organi apsolutno su spremni da garantuju ustavna prava svim građanima Crne Gore, a Uprava policije u potpunosti ima kontrolu nad svim što se dešava i sve službe su spremne da deluju timski, bez trzavica - rekao je on.

VUČIĆ DEMANTOVAO LAŽNE VESTI

Nisam dobio pozivnicu za ustoličenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je navode pojedinih medija da je dobio poziv za ustoličenje mitropolita Joanikija.

- Nisam dobio pozivnicu za ustoličenje mitropolita Joanikija, ako budem dobio, razmisliću o pozivu. Svašta pišu po tajkunskim medijima. Pa dokle, ljudi?! Zar vas nije sramota? - rekao je Vučić.

Kurir.rs/ Ivana Žigić Foto: Profimedia, Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track