KURIR TELEVIZIJA

PROBLEMI NA TEHNIČKOM PREGLEDU: Predsednik NATEP-a Marinković odgovorio na pitanja koja muče vozače

Novi pravilnik o tehničkom pregledu vozila, zadao je muke vlasnicima automobila. Sada i pojedina potpuno nova i ispravna vozila ne mogu da prođu tehnički, ako im se, na primer, broj motora nalazi na nedostupnom mestu.

Društvo

Od sada na prvom tehničkom vozilo ne može da prođe pregled jer se ne vidi broj motora. Odnosno, može ako se skine pola motora i dođe do mesta gde se nalazi broj, ali tada auto gubi garanciju u servisu. Ruke su dodatno vezane vozačima jer ne postoji instrument, pravno sredstvo, kojim može da se ospori odluka tehničkog pregleda i da se to podvrgne ispitivanju nekog višeg organa. Novi vlasnici upadaju u kolo iz kojeg ne znaju kako da se izvuku.

Sa čim se sve suočavaju vozači pred tehnički pregled objasnio je predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda Vladimir Marinković.

foto: Kurir Televizija

"Obično problemi koji su postojali do sada je da je broj nečitljiv. U tom slučaju se kontaktira Uprava kriminalističke policije. Vozilo se upućuje na pojedine tehničke preglede ili u pojedine servise koji rade tzv. pusovanje. Odnosno, moguće je da vam se broj motora prekuca na vidljivo mesto. Postoji pravilnik o utiskivanju novog broja motora. ", objasnio je Marinković.

Pregledači na liniji tehničkog pregleda nisu ovlašćeni da "rasturaju motor" da bi došli do broja motora. A ono što vlasnik vozila može da učini u ovom slučaju jeste da se obrati na više adresa za pomoć.

- Najbolje bi bilo kontaktirati proizvođača automobila i doći do informacije da li postoji lakši način da proveru broja motora. Ukoliko je to nemoguće, onda kontaktirati Upravu saobraćajne policije ili Agenciju za bezbednost saobraćaja. ", istakao je Marinković.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE UŽIVO PRATITI KURIR TELEVIZIJU.