Foto: Dragana Udovičić, Profimedia

podrška prijatelja

GRK KOJI JE 1999. ODBIO DA BOMBARDUJE SRBIJU PONOVO POSLAO JASNU PORUKU: Volim Kosovo, ono pripada pravoslavnom SRPSKOM RODU!

Društvo

Marinos Ricudis, nekadašnji kapetan grčke mornarice koji je hrabro odbio da učestvuje u vojnim aktivnostima tokom agresije NATO agresije na SR Jugoslaviju, 1999. godine, zbog čega mu je i suđeno pred vojnim sudom, još jednom je pružio podršku našem narodu i jasno poručio da je Kosovo zemlja svetitelja koja pripada pravoslavnom srpskom rodu.

- Volim Kosovo. Zemlja svetitelja pripada pravoslavnom srpskom rodu. Ovo je zakonitost, svaki drugi tretman koji ga narušava, ne treba da bude prihvatljiv - napisao je Ricudis na svojoj fejsbuk stranici i okačio snimak na kojem se vide stradanja i patnje našeg naroda na Kosovu.

foto: Printskrin/Facebook

Na ovaj način Ricudis je još jednom pokazao koliko ceni i poštuje srpski narod.

Podsetimo, vlada Grčke odlucila je 1999. da fregatu "Temistokle" sa oznakom D221 uputi u Jadransko more, ali se Ricudis tada oglušio o naređenje i vratio brod u luku umesto da uplovi u Jadran.

- Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod - rekao je tada.

Iako su mnogi grčki mornari stali uz njega, vojni sud ga je 1999. godine osudio na dve i po godine zatvora. Pritvorom se, nažalost, nisu završile njegove nedaće - suđeno mu je i izbačen je iz službe. Suđenje su pratili brojni protesti, a stotine Grka je dolazilo ispred suda da bi ga pozdravilo u trenutku kada ga vojna policija uvodi ili izvodi iz sudnice. Ricudis je na suđenja dolazio nasmejan.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je odlikovao Ricudisa, na predlog tadašnjeg patrijarha srpskog Irineja, a mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ga je kontaktirao kako bi mu to saopštio.

foto: Fonet/SPC

Na svečanosti u zgradi Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, 23. januara 2018. godine, uručen mu je Orden Svetog cara Konstantina.

- Ricudis je bio u situaciji da učestvuje u sramnom napadu na našu zemlju 1999. godine. Kao komandant vojnog broda stigao je u Jadransko more, ali mu savest nije dozvolila da ispuni ono što je bio dužan da učini - rekao je patrijarh Irinej prilikom uručivanja odlikovanja, dok je Ricudis rekao da je to za njega velika čast.

foto: Beta/Milan Obradović

- Velika je čast što primam priznanje od vas - časnih i hrabrih, od moje pravoslavne braće koja nikad nisu prestala da štite i čuvaju svoje svetinje i sveta mesta. Sve žrtve srpskog naroda, tradicija, predanje, pravoslavlje i srpska kultura bili su najznačajnije nadahnuće za mene.

U beogradskom naselju Dorćol postoji mural sa likom kapetana Ricudisa i njegovim rečima kako kao pravoslavac ne može učestvovati u napadu na bratski narod, a jedna ulica u Nišu nosi ime po ovom hrabrom Grku.

Kurir.rs/R. K.