GRK KOJI JE ODBIO DA BOMBARDUJE SRBIJU DOBIO ULICU U NIŠU: Na Fejsbuku ponosno okačio sliku table i napisao DIRLJIVU poruku!
Foto: Dragana Udovičić, Profimedia

hrabrost koja se ne zaboravlja

GRK KOJI JE ODBIO DA BOMBARDUJE SRBIJU DOBIO ULICU U NIŠU: Na Fejsbuku ponosno okačio sliku table i napisao DIRLJIVU poruku!

Društvo -

Marinos Ricudis, nekadašnji kapetan grčke mornarice koji je hrabro odbio da učestvuje u vojnim aktivnostima tokom agresije NATO agresije na SR Jugoslaviju, 1999. godine, zbog čega mu je i suđeno pred vojnim sudom, dobio je ulicu u Nišu, a sliku table sa svojim imenom Ricudis je objavio na Fejsbuku.

Ovaj neverovatno hrabar Grk ispod table sa svojim imenom je na srpskom jeziku, na ćirilici, napisao, "život ima mnogo puteva".

Podsetimo, vlada Grčke odlucila je 1999. da fregatu "Temistokle" sa oznakom D221 uputi u Jadransko more, ali se Ricudis tada oglušio o naredenje i vratio brod u luku umesto da uplovi u Jadran. Rekao je "kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod".

Iako su mnogi grčki mornari stali uz njega, vojni sud ga je 1999. godine osudio na dve i po godine zatvora. Pritvorom se, nažalost, nisu završile njegove nedaće - suđeno mu je pred devet sudova i izbačen je iz službe. Suđenje su pratili brojni protesti, a stotine Grka je dolazilo ispred suda da bi ga pozdravilo u trenutku kada ga vojna policija uvodi ili izvodi iz sudnice. Ricudis je na sudenja dolazio nasmejan.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je odlikovao Ricudisa, na predlog patrijarha srpskog Irineja, a mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ga je kontaktirao kako bi mu to saopštio.

Marinos Ricudis, Grk, orden, odlikovanje
foto: Fonet/SPC

Na svečanosti u zgradi Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, 23. januara 2018. godine, uručen mu je Orden Svetog cara Konstantina.

- Ricudis je bio u situaciji da učestvuje u sramnom napadu na našu zemlju 1999. godine. Kao komandant vojnog broda stigao je u Jadransko more, ali mu savest nije dozvolila da ispuni ono što je bio dužan da učini - rekao je patrijarh Irinej prilikom uručivanja odlikovanja, dok je Ricudis rekao da je to za njega velika čast.

- Velika je čast što primam priznanje od vas - časnih i hrabrih, od moje pravoslavne braće koja nikad nisu prestala da štite i čuvaju svoje svetinje i sveta mesta. Sve žrtve srpskog naroda, tradicija, predanje, pravoslavlje i srpska kultura bili su najznačajnije nadahnuće za mene

U beogradskom naselju Dorćol postoji mural sa likom kapetana Ricudisa i njegovim rečima kako kao pravoslavac ne može učestvovati u napadu na bratski narod.

Kurir.rs/R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track