Foto: Ž.M.

pomoć

PODRŠKA STOČARIMA I PČELARIMA: Kruševac realizuje Projekat za unapređenje poljioprivredne proizvodnje

Srbija

Grad Kruševac u poslednjih pet godina realizuje Projekat za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, u prvom redu stočarima, poslednje tri godine i pčelarima, a ukupna vrednost je pet miliona dinara.

foto: Ž.M.

-Cilj Projekta je podizanje stočarske i pčelarske proizvodnje na teritoriji Grada Kruševca na znatno niži nivo. U ovogodišnjoj akciji učestvovali su 43 stočara i 30 pčelara. Stočarima je urađena analiza kvaliteta zemljišta i stočne hrane (seno, silaža i senaža), a njima je opredeljen repromaterijal u vrednosti 10.000 dinara po pojedincu i to: seme krmnog bilja, kreč i đubriva sa povećanom količinom fosfora i kalijuma. Pčelari su dobili repromaterijal u vrednosti od 5.000 dinara i to: seme perka, bele deteline i crvene facilije i sadnice drvenih medonosnih vrsta (evodija, katalpa, kijleuterija, mađarski bagrem i zlatošipka, kaže dr Goran Jevtić, naučni saradnik iz Instituta za krmno bilje.

foto: Ž.M.

Prema njegovim rečima, pčelarima su podeljene sadnice medonosnih višegodišnjih biljaka u cilju proširenje pčelinje paše, koja je sve slabija polednjih godina, a pošto od pčela mnogo uzimamo red je da im konačno i damo i poboljšamo uslove.

Pomoćnik gradonačelnice za poljiprivredu Marko Knežević je izjavio da se kroz nauku najbolje unapređuje poljiprivredna proizvodnja, pa je za to i ostvarena saradnja sa Institom za krmno bilje u okviru ovog projekta, a ista će trajati i u narednom periodu.

(Kurir.rs/Ž. M.)