VELIKI EKONOMSKI RAST U RASINSKOM OKRUGU: Parlament privrednika RPK Kruševac raspravljao o poslovanju privrede u ovoj godini FOTO
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

Druga sednica Parlamenta privrednika Privredne komore Srbije

VELIKI EKONOMSKI RAST U RASINSKOM OKRUGU: Parlament privrednika RPK Kruševac raspravljao o poslovanju privrede u ovoj godini FOTO

Srbija -

KRUŠEVAC - Druga sednica Parlamenta privrednika Privredne komore Srbije - Regionalne privredne komore Rasinskog upravnog okruga, održana je pod predsedništvom Radeta Jevtovića, predsednika.

U radu sednice, pored trideset članova Parlamenta i rukovodstva RPK, učestvovali su Nermina Ljubović, direktor Direktorata za parlamente privrednika PKS i Kristina Đurić, direktor Sektora za pružanje podrške u zastupanju i zaštiti interesa članica PKS.

Kruševac, Regionalna privredna komora Kruševac
foto: Kurir.rs/Ž.M.

-Prezentovali smo rezultate istraživanja na temu uticaja pandemije na privredna kretanja na teritoriji Rasinskog okruga, koje je stručna služba Komore sprovela u novembru ove godine, kao i plan rada PKS - RPK Kruševac za 2022. godinu.

U analizi situacije na temu stanja privrede regiona u prva tri kvartala, zaključak je da je pandemija značajno uticala na poslovanje privrednih subjekata u regionu, ali da se kompanije dosta brzo adaptiraju i za sada u većem broju odolevaju negativnim uticajima. Zahvaljujući sprovedenim merama ekonomske politike u cilju podrške privredi, nastavljeno je profitabilno poslovanje i sačuvana je makroekonomska stabilnost, izjavila je Maja Marković, vd direktora RPK Kruševac.

Skupština opštine Trstenik usvojila budžet za 2022.

Skupština opštine Trstenik je na svojoj 15. redovnoj sednici usvojila Budžet za 2022. godinu u kojem su investicije u komunalnu infrastrukturu u prvom planu.

-Za saobraćajnu infrastrukturu predviđeno je138 miliona dinara, za funkcionisanje Doma zdravlja i nabavku novog saniteta 23 miliona i za poljoprivredu 34 miliona dinara. Podrska malim i srednjim preduzecima i za nabavku nove opreme i širenje proizvodnih kapaciteta biće ostvarena sa 7 miliona dinara, Predškolskoj ustanovi “Biseri” biće uplaćeno 202 miliona dinara, a planirano je i postavljanje 10 km sekundarne vodovodne mreže u Odžacima, kaže Milena Turk, predsednica opštine Trstenik.

Osam miliona miliona dinara dobiće korisnici mera energetske efikasnosti, za čišćenje vodotokova 2. reda ići će 5 miliona dinara, 15 miliona dinara za rezervoar u Počekovini, a 7 miliona dinara za eksproprijaciju.

Gospođa Turk ističe da će novorođene bebe, umesto dosadašnjih 25.000 dinara, dobijati po 30.000 dinara za svaku novorođenu bebu, da će auto - sedišta biti obezbeđena za svaku prinovu, a da dva miliona dinara biti usmereno za projekat “Da se radi i gradi po tvom”.

Prema njenim rečima, industrijska proizvodnja na području PKS - RPK Rasinskog upravnog okruga 2021. g, veća je u odnosu na industrijsku proizvodnju u 2020. g. za 7.4%. Prema podacima PKS RPK Kruševac za period januar – oktobar 2021. g, spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga iznosi 574.6 miliona evra, a u poređenju sa 2020. g, spoljnotrgovinska razmena veća je za 34,8%.

Kruševac, Regionalna privredna komora Kruševac
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Kristina Đurić, direktor Sektora za pružanje podrške u zastupanju i zaštiti interesa članova PKS, članove Parlamenta upoznala je sa pokrenutim i realizovanim zakonodavnim inicijativama sprovedenim od strane Privredne komore Srbije u toku 2021. godine.

Nermina Ljubović, direktor Direktorata za parlamente privrednika PKS, zahvalila se privrednicima na aktivnom učešću u radu Komore, i pozvala ih da uzmu učešće na aktuelnim sajmovima i pokreću inicijative koje će im olakšati poslovanje.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track