Foto: Nebojša Mandić

digla srbiju na noge

DAJTE VESNI PEĆANAC NACIONALNU PENZIJU: Umetnici apeluju da država pomogne velikoj GLUMICI koja je VRATILA SVOJU NAJVEĆU NAGRADU

Pop kultura

Životna priča Vesne Pećanac, supruge proslavljenog reditelja Živka Nikolića, potresla je mnogo njene kolege. Zvezda filmova "Čudo neviđeno" i "Lepota poroka" godinama živi na ivici egzistencije i koristi usluge Verskog dobrotvornog starateljstva, a rešenje njenih problema mnogi vide u tome da joj se dodeli tzv. nacionalna penzija.

- Ljudi, hajde da se uozbiljimo i uradimo sledeće, a možemo garant. Ozbiljan pritisak treba sprovesti na državu da se Vesni Pećanac dodeli nacionalna penzija - napisala je šminkerka Jelena Maćić.

foto: Damir Dervišagić

Za priznanje za trajni doprinos nacionalnoj kulturi kandidate sada predlažu strukovna udruženja, a Vesni može predstavljati problem da ga dobije to što je iz revolta 1984. godine vratila Zlatnu arenu u Puli za najbolju epizodnu ulogu. Međutim, festival nju i dalje vodi kao jednu od nagrađenih, pa to možda i neće biti administrativni problem.

Slično rešenje vidi i mladi glumac Bojan Krivokapić, naslednik Miodraga Krivokapića.

- Čuo sam da joj je teško, ali ne ovoliko. Igrala je praktično u svim antologijskim ostvarenjima Živka Nikolića i bila fenomenalna. Ona, dakle, ne da nema nacionalnu penziju, koju zaslužuje, već praktično nema nikakvu penziju. Ekstremno siromaštvo, tragično i sramotno. Da li je moguće da jedna velika glumica za sve ove godine ne snimi gotovo ništa, pogotovo u ovo vreme kad se toliko snima. Sve što se može pročitati rađa veliku tugu, nemir, pa i bes. Ipak, pošto je ovo obnarodovano, gajim iskrenu nadu da će joj se pomoći, a ne u danu kad je više ne bude da se izgovaraju lepe i velike reči. Duboku veru gajim da će i glumački esnaf nešto uraditi po ovom pitanju. Ovo može svakome da se desi i ne treba okretati glavu. A pogotovo kad je neko toliko zaslužan, u ovom slučaju za kulturu - napisao je Krivokapić na Instagramu.

foto: Marina Lopičić

Kurir.rs

Bonus video: