Foto: Facebook

konjički sport

PODVIG NAŠEG KASAČKOG SPORTA: Srpski kasači pobeđuju u Švedskoj i Italiji, još samo hipodrom "Vansen" u Parizu ostaje san! VIDEO

Herkul De Sajan slavio u Halmštadu, a Safir AT u Trstu, oba kasača odgojena u štali "Animal trejd", čiji je prvi čovek poznati beogradski advokat Tomislav Višnjić

Ostali sportovi
> 00:38h

Herkul De Sajan, kasač srpskog odgoja, koga je vozio Peter Zadel pobedio je u nedelju na hipodromu u Halmštadu u Švedskoj na trci na 2140 metara (start iz gume), sa prosečnim vremenom po kilometru 1:17,2. Srpski kasački odgoj je ponovo na pobedničkom tronui u Evropi!

Ovo su velike stvari za Srbiju i možda pokretač još nekim manjim odgajivačima da "iznesu domaća grla" van zemlje kao što to radi štala "Animal trejd", čiji je prvi čovek poznati beogradski advokat i član uprave Saveza za kasački sport Srbije (SKSS) Tomislav Višnjić.

foto: Printscreen Sputniknews.com

Gledajući odnos nagrada i kvalitet grla, prosto je neverovatno koliko odgajivači ulažu u domaći odgoj, kupovinu grla, pastuva, semena… I sve to boreći se na hipodromima u Srbiji za pehar i najčešće za veoma skromne nagrade. Aleksandar Jankulov, administrator Fejsbuk stranice "Udruženje ljubitelja kasača Srbije", napisao je da se nada da će francuske kobile u Srbiji dati potomka kog ćemo u dogledno vreme moći da gledamo i na čuvenoim pariskom hipodromu "Vansen", što je još uvek neispunjeni san.

Do pobede je došao i Safir AT (vozač F. Pisačane), ali u Trstu, kao prvi srpski konj koji je pobedio u Italiji, uz Francusku i Švedsku vodeću zemlju kasačkog sporta u Evropi. Aleksandar Dimitrijević je zvanično najbolji trener kasača za prošlu godinu, a sada se pokazao i kao veoma dobar menadžer. Trka je bila na 1660 metara, za nagradni fond od 3.080 evra.

Na vodećem evropskom hipodromu za kasače "Vansen" u Parizu, kobila stara sedam godina Flame Du Gotje, koja je bila prvi favorit (kvota na PMU totalizatoru 3,2), dobila je u nedelju najveću i najskuplju tzv. monte trku (jahanje isključivo kasom) Pri d`Kornulije na 2700 metara za nagradni fond od 700.000 evra. Radi se o kobili izuzetnog pedigrea, jer joj je otac čuveni kasač iz Francuske Redi Keš. Jahao ga je Antoan Viels, u treningu je kod Tjerija Duvaldestina, a u vlasništvu štale "Sen Martin". Pobedničko vreme na čuvenoj pariskoj crnoj rizli je bilo 1:11,90 prosečno po kilometru. Prošlogodišnja pobednica, 11 godina stara kobila Bahija Kvesnot (jahač Metju Abrivard) je sada bila tek četvrta.

foto: Profimedia

Na istom mestu, u nedelju 30. janura, održaće se najveća i najskuplja kasačka trka na svetu Pri d`Amerik (nagradni fond 900.000 evra), a svi iščekuju da vide da li izuzetni kasač Fejs Tajm Burbon i švedski vozač Bjern Gup mogu treći put zaredom da pobede i svakako šta će uraditi najveća svetska zvezda među vozačima sulki, legendarni Francuz Žan Mišel Bazir, koji ima 6.500 pobeda u karijeri!

U Parizu je iduće nedelje trebalo da se održi i Kongres Evropske kasačke federacije (UET), ali je zbog pandemije virusa korona odložen i održaće se u glavnom gradu Francuske 25. juna..

Isplaćene nagrade za sve galopske trkačke dane u Beogradu

Član uprave Srpskog galopskog saveza (SGS) Mihajlo Vasić, izjavio je za Kurir da su za svih sedam trkačkih dana prošle godine u Beogradu isplaćene nagrade. Trčali su samo galoperi, jer kasačima odranije još nisu izmirena dugovanja.

- Ove nedelje smo isplatili nagrade i za poslednja dva trkačka dana, tako da smo ispunili obećanja. Isplaćena su i sva službena lica, kao i svi oni koji su na bilo koji način tehnički bili uključeni u organizaciju trka. Vidim, da se mnogim konjarima ne sviđa što je Beogradski hipodrom ponovo oživeo, pa pokušavaju da nipodaštavaju naš rad, a neki čak i da nas gledaju podsmešljivo, što najbolje pokazuje njihovu zlobu i zavist. Dok nije bilo trka, ili je godišnje bilo svega par trkačkih dana, onda im je sve bilo u redu. Ali, ne obaziremo se na njih, toga je bilo i biće izgleda i ubuduće, a mi se spremamo za novu sezonu u kojoj nas očekuje jubilarni 100. derbi - rekao je Vasić.

foto: Facebook

Inače, Mihajlo Vasić, koji iza sebe ima i dragoceno trenersko iskustvo u Nemačkoj, svaki dan je na Beogradskom hipodromu praktično od jutra do mraka. Sa bratom Branislavom, nekada poznatim džokejem, u štalskom krugu na hipodromu kraj Careve ćuprije ima 14 galopera u treningu, kao i školu jahanja, koja mu, kako ističe, predstavlja i najveće zadovoljstvo za rad.

Dragan Ilić savetnik kod Šendekovića

Legendarni džokej Dragan Ilić Zverka, koji se proslavio najviše u Nemačkoj na hipodromu u Gelzenkirhenu, u novoj sezoni biće savetnik, a po potrebi i radni džokej treneru iz Šapca Bojanu Šendekoviću, najuspešnijem u Srbiji neprekidno u poslednjih deset godina.

Ilić je nedavno sa veterinarom Borom Jovanovićem bio u štali kod Šendekovića na šabačkom hipodromu i tom prilikom je postignut načelan dogovor o saradnji. Šendeković ima ubedljivo najviše konja u treningu u Srbiji, nekima je i vlasnik, pa će pomoć iskusnog Ilića, koji je u Nemačkoj radio pre odlaska u penziju i kao licencirani trener svakako biti dobrodošla.

Najbolje ocenjeni Nir Poet, Fanpalast i derbista Volf

Zvanični handikaper galopa u Srbiji Milana Dudić je početkom godine objavila generalni handikap, a najbolje ocenjeni galoperi su - dvogoci: Volf 72, trogoci Fanpalast 80 i starija grla: Nir Poet 82.

Zanimljivo je da su handikape objavili i samostalni handikaper iz Beograda Aleksandar Božanić Futer, kao i jedan sudija, ali samo za internu upotrebu. Božanićev generalni handikap izgleda ovako: Volf 83, Fanpalast 87,5, Nir Poet 87.

Kurir sport/ L. Delić