NOVOGODIŠNJA GALOPSKA TRKA U ŠAPCU: Slavio jahač-učenik Milan Nikolić, podbacio derbista Tramp Trlić!
Foto: Kurir Sport/Lazar Delić

KONJIČKI SPORT

NOVOGODIŠNJA GALOPSKA TRKA U ŠAPCU: Slavio jahač-učenik Milan Nikolić, podbacio derbista Tramp Trlić!

Ostali sportovi -

Blizu 1.000 gledalaca na Šabačkom hipodromu, Aleksandar Peranović vlasnike sva četiri konja u zanimljivoj trci nagradio sa po 15.000 dinara

Prvog dana u novoj godini nije se trčalo samo u Francuskoj (kas, galop i stiplčez), Velikoj Britaniji, Irskoj, SAD, Hong Kongu, Emiratima, Australiji, Novom Zelandu, Južnoj Africi, nego i u Šapcu, gde je održana tradicionalna revijalna novogodišnja trka na 800 metara. Po lepom i sunčanom vremenu, blizu 1.000 gledalaca se okupilo na Šabačkom hipodromu, na zadovoljstvo glavnog organizatora Aleksandra Peranovića, člana uprave Srpskog galopskog saveza (SGS) i predsednika KK Džokej klub Šabac. Publika je počašćena kuvanim vinom i rakijom, a poklanjani su i klupski kalendari.

Milan Nikolić
foto: Facebook

Na zahtevnoj travnatoj stazi su se pojavila četiri galopera, a iako rezultati nisu bili u prvom planu pobedu je odnela petogoda kobila Sabrina Sarina Milojka Stojkovića iz Žabara koju je jahao učenik Milan Nikolić, sin počivšeg Boleta Nikolića iz ergele "Karađorđevo". U finišu je viđena velika borba, a četvorogodac Beli Vuk Ivana Subotića (džokej Rizvan Sakić) iz Kormana je završio na drugom mestu.

Podbacio je posle lošeg starta derbista Tramp Trlić Živote Jovanovića, kome nije pomoglo ni to što je angažovao iskusnog džokeja iz Uba Tiku Vujkovića, a ubedljivo poslednje je bilo grlo Kim Kam, staro osam godina, koga je jahao Brana Radovanović, a u vlasništvu je Stefana Uglješića iz Glušaca. U poslednje vreme se dosta priča o Ivanu Subotiću, koji ima čak 19 galopera, a u bliskim odnosima je sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Aleksandar Peranović
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Ova trka, kao i one koje slede za Božić u Bogatiću, lepa su prilika za Mačvane da dovedu i isporobaju svoje konje. Trka je bila veoma zanimljiva, pa je Peranović odlučio da vlasnici sva četiri konja dobiju po 15.000 dinara, a pobednički pehar je predao Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca. Dobro je što je i on bio na hipodromu, jer cela infrastruktura nije trenutno u dobrom stanju, ali valjda će sve biti dovedeno u red do Uskrsa, kada je na programu prvi trkački dan.

Zanimljivo je da su trke posmatrali, doduše iz prikrajka, nekadašnji čelnik galopskog sporta u Srbiji Sovranije Čonjagić, siva eminencija pređašnje šabačke lokalne vlasti, kao i raniji organizator trka Srđan Pajić, dok je bivši direktor hipodroma Aleksandar Dragojević, bar naizgled, najkooperativniji. Hipodromski restoran "Manjež", inače nekada omiljeni restoran bivšeg ministra poljoprivrede Dušana Petrovića, dugo je već zatvoren, pa je ova ekipa, potpomognuta i trenerom Dušanom Pajićem i nekolicinom pristalica među konjarima, ostala i bez svog omiljenog "mesta dobrih susreta".

šabački Hipodrom
foto: Kurir sport/Lazar Delić

U Šapcu su, kao znak podrške Peranoviću, bili i izuzetno aktivni članovi uprave SGS Mihajlo Vasić i Nemanja Bobičić. Viđeni su i veterinar Bora Jovanović, Nebojša Ivić iz KK Srem, džokeji Aleksandar Šašić, Italijan Kristijan Njezi, Miloš Milojević Struja, bila je tu i vodeća komentatorka trka na zapadnom Balkanu Iva Vitanović, a deceniju unazad neprekidno najbolji trener Srbije Bojan Šendeković je pomagao u komentarisanju Draži Makeviću, nekadašnjem sekretaru trka i handikaperu u Šapcu.

Olivera Mladenović za veći uticaj Šapčana

Povodom dešavanja u Šapcu oglasila se sa crnogorskog primorja i Olivera Mladenović, suvlasnica nekoliko galopera-pobednika u najvećim trkama, uključujući i izuzetnog Mister Pegaza, koji je sa jahačem Goranom Mešetovićem pobedio u derbiju 2014. godine na Beogradskom hipodromu, a kada je osvojio trku za "Pehar predsednika" u sedlu je bio naš najbolji džokej Đorđe Perović.

Olivera Mladenović
foto: Facebook

Ona je kao rođena Šapčanka koja dugo živi u Beogradu htela da podseti Peranovića da je prve trke konja u Srbiji organizovao Jevrem Obrenović u jesen 1829, da je takođe upravo u Šapcu na Đurđevdan 1888. godine osnovano prvo Kolo jahača "Knez MIhailo" (drinosavsko), a na Nikoljdan iduće godine izašao prvi broj "Viteza" (urednik Milosav Kurtović), koji je posle nepune godine premešten u Beograd.

- Sada imamo situaciju da su u upravi galopskog saveza šestorica članova iz Beograda, a Peranović jedini predstavlja Šabac. To je nedopustivo i neodrživo - rekla je gnevna Olivera Mladenović, koja je i predsednica Nadzornog odbora Udruženja za galopski sport Srbije (UGSS).

Škola za buduće kadrove u konjičkom sportu

Preko puta Šabačkog hipodroma nalazi se Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika, u kojoj se nalazi i KK "Taur", sa nekoliko otvorenih i jednim zatvorenim manježom za treninge u preponskom jahanju. Direktor ove škole je sudija u galopu Predrag Savić, a ovo mesto je jedno od retkih, ali i gotovo idealno za školovanje mladih kadrova u konjarstvu i konjičkom sportu.

Subotić: Nisam član Udruženja vlasnika

Vlasnik 19 galopera iz Kormana kod Šapca Ivan Subotić, demantovao je za Kurir da je potpisnik otvorenog pisma u kome su postavljena brojna pitanja galopskom savezu, a na koje nisu stigli odgovori u naznačenom roku niti validna dokumentacija.

- Ne znam odakle moje ime tamo, jer nisam bio u Beliću kod Valjeva i to me uopšte ništa ne zanima. Dakle, nisam član Udruženja vlasnika galopera - kategoričan je Subotić.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track